Mirjana Rakić kritičarima: Ovo je moja domovina i ja iz nje nikada neću otići

Mirjana Rakić kritičarima: Ovo je moja domovina i ja iz nje nikada neću otići

Screenshot: HRT

GOŠĆA emisije Nedjeljom u 2 bila je Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije koja je govorila o privremenom gašenju Z1 televizije.

"Vijeće je donijelo zakonsku odluku s obzirom na ono što se dogodilo. Mi smo znali da će se prosvjed dogoditi, ali moram priznati da nije bilo ugodno vidjeti tu masu ljudi. Nije problem u mirnom prosvjedu, ali ono što se dogodilo ni u kojem slučaju nije bio mirni prosvjed. Išli su na agenciju, ali i na mene, to me jako zazeblo. Ja sam odgovorna za sigurnost 30 ljudi, nisam vidjela veće policijske snage na terenu", rekla je Rakić prokomentiravši

"Ja u Srbiju nemam po što ić, mogli su mi tako vikati da odem u Pakistan. Ovo je moja domovina i ja nikad iz nje neću ići", emotivna je bila Rakić osvrnuvši se na povike prosvjednika.

"Govor mržnje jest poniženje. Predstavnike prosvjeda smo primili jer je to najnormalnije. Primila sam ih da kažu zašto prosvjeduju, oni to nisu rekli. U što se to pretvorilo govori više o prosvjednicima nego o nama", objasnila je Rakić razloge zašto je primila predstavnike prosvjeda na čelu s Velimirom Bujancem koji joj je poklonio četničku šajkaču.

"Ja sam svjesna te oštre odluke, ali vijeće je bilo jednoglasno", odgovorila je Rakić na pitanje voditelja je li kazna bila prestroga.

Pojasnila je da onakve riječi stvaraju nekakvu atmosferu nesigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Od nesigurnosti do nasilja nije velik put. Što se tiče videa kojeg su oni objavili, nemamo ništa protiv toga", rekla je Rakić obrazloživši da je riječ o stvaranju nesigurnosti.

O Tuđmanu i suradnji s obavještajnim službama

"Činjenica jest da su u bivšoj državi novinari vanjske politike bili obavezni ispuniti obrazac. Moja putovanja su uvijek bila vezana za međunarodne skupove. Obaveza svakog od nas je bila da se ispuni formular o sastancima vani", rekla je Rakić odgovorivši na optužbe o tome da je u mladosti surađivala s jugoslavenskim obavještajnim službama.

Opisala je i svoj odnos s Tuđmanom negiravši da je ikad rekla kako je on ratni zločinac.

"Predsjednik Tuđman je prema meni imao izrazito profesionalni odnos, nije bilo trenutka da ja od njega ne mogu dobiti izjavu. On je bio prvi čovjek koji mi je čestitao na nagradi za životno djelo. Nikad nisam izjavila da je Tuđman ratni zločinac, ja sam to i u Saboru rekla. To je ona fraza da ponavljanjem neistina laž postaje istina", komentirala je Rakić priznavši da je plakala za Tuđmanom.

Mirjana Rakić je 2000. godine zabranila vjerska obilježja u Dnevniku, a objasnila je zašto je to napravila.

"Dnevnik javnog servisa je dnevnik svih građana. Ne smijemo se vanjskim obilježjima određivati za bilo koju skupinu građana, tako je i vani. Vjera je vaša privatna stvar", objasnila je.

Prokomentirala je i pozive na lustraciju medija.

"Neki kažu da mene treba prvo lustrirati, rekli su da je to rasvjetljavanje, ja ne znam što još na meni treba rasvijetliti. Što je to, hoćemo dobiti nekakvu oznaku da smo lustrirani, što je to", pita se Rakić.

"HRT mora zadržati kvalitetu, naša greška je što smo popustili dolaskom komercijalnih televizija, kvalitetu treba održati. Javni servis će uvijek bit samo je pitanje u kolikom obujmu", rekla je Rakić dodavši kako su medijske slobode neusporedivo veće nego prije tridesetak godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara