Mirko Galić u NU2: Nisam dijelio novce HRT-a kapom i šakom, žele me uvaliti u kaljužu

Mirko Galić u NU2: Nisam dijelio novce HRT-a kapom i šakom, žele me uvaliti u kaljužu
Screenshot: HRT
 
BIVŠI ravnatelj HRT-a, novinar i diplomat Mirko Galić gostovao je u emisiji "Nedjeljom u dva" urednika i voditelja Aleksandra Stankovića. 
 
Na pitanje je li zaista kao ravnatelj HRT-a pogodovao Antunu Vrdoljaku koji je, na temelju potpisanog ugovora, doživotno osiguran i dobiva tantijeme od HRT-a u iznosima većim koji premašuju stotine tisuća kuna godišnje, Galić je odgovorio kako je temeljni ugovor potpisan prije nego je on došao na čelo HRT-a.
 
Žele ga "uvaliti u kaljužu"
 
"Hoće me se uvaliti u kaljužu, apsolutno neutemeljeno i neopravdano. Mene se optužilo da sam sklopio s Antunom Vrdoljakom ugovorom. Temeljni ugovor je sklopljen prije nego sam ja došao na čelo HRT-a. To je prva neistina".
 
"Druga je neistina da je taj ugovor osigurao 130.000 kuna godišnjeg honorara. Netočno. Ni oni ugovori koji su potpisani prije mene ni izvedenice iz tog ugovora koji su potpisivane tipski, kao i sa svakim drugim autorima u vrijeme mog mandata ne jamče nikakav iznos. Jamče iznos koji će biti ekvivalentan količini djela koji će se emitirati", kazao je Galić.

Vrdoljak ima ugovor do 2030. godine
 
"Dakle netočno je da je on od mene ili bilo koga drugoga takvu privilegiju od 130.000 kuna godišnjeg honorara. Treća neistina je da taj ugovor vrijedi do Vrdoljakove 100 godine ili do 2030. godine Zašto 2030.? Zato što je kompjutorski sustav HRT-a programiran do 2030".
 
"Hoće li Vrdoljak doživjeti stotu koja pada 2030., ja mu želim da živi i dulje, ali ako bi on živio do stote zakon o autorskim pravima, kao i svakom drugom, da njegovi nasljednici ta prava mogu koristiti još 70 godine. Dakle, kad bi Vrdoljak živio do 2030. ta prava bi bila upotrebljiva do 2100. godine", dodao je Galić.
 
2002. godine potpisan ugovor za "Dugu mračnu noć"
 
U siječnju 2002. godine Galić je potpisao za scenarij, produkciju i prikazivanje 13 epizoda "Duge mračne noći". No, navodno je, kao ravnatelj HRT-a, u listopadu 2005. godine sklopio s Antunom Vrdoljakom ugovor o naknadi za repriziranje serije. Galić odgovara kako se radi o tendencioznoj formi informacija u kojoj se želi stvoriti potpuno drugi dojam. Kazao je kako su ugovori potpisani i podaci o njima su točni.
 
"Oni su točni, ali nisu potpuni. Oni kad se prikažu samo u toj ograničenoj, selektivnoj pa i tendencioznoj formi hoće stvoriti jedan drugi dojam. Onda hoće poništiti sve ono dobro što sam ja napravio oko te serije i u sedam godina upravljanja ovom kućom", kazao je Galić. 
 
"Točno je da je temeljni ugovor u kojem su određena sva buduća prava i obveze HRT-a i Antuna Vrdoljaka potpisan 5.1.2002. Sve drugo je izvedeno iz toga. Kasnije je potpisano pet ugovora. Tri su potpisali moji pomoćnici, a dva sam potpisao ja, a oni predstavljaju samo realizaciju toga temeljnog ugovora. Takvih ugovora je bilo za svako televizijsko djelo, seriju ili film, a bili su ih deseci koji su u moje vrijeme snimljeni, svaki je imao svoj posebni ugovor", zaključio je Galić.
 
Favorizira li HRT Antuna Vrdoljaka?
 
Galić je u emisiji "Nedjeljom u dva" rekao i kako s režiserima pregovara program, a dogovor realizira pravna služba. Smatra kako je HRT po tom pitanju napravila dobar posao i da nije bilo "vage i vaganja".
 
"Sa svakim režiserom prije svega pregovara program, dogovor realizira pravna služba i to onda dolazi kod mene i mojih pomoćnika koji to imaju pravo potpisati. Nitko nije stavljao na vagu, niti je ta vaga postojala, a i da je postojala ona ne bi mogla mjeriti nešto što je bilo prije mene. Ponavljam, u tom prvom ugovoru je sve definirano", kazao je bivši ravnatelj HRT-a Mirko Galić. 
 
"Ne želim prebaciti odgovornost na moje prethodnike, mislim da su napravili dobar posao. To je bila prva serija koju je HRT snimio u svojem postojanju od 1990. godine. To je dosad najveća serija koja je snimljena. HRT je naslijedila od RTV Zagreb veliku tradiciju i blago serija koje je snimao i Vrdoljak, ali i najveći hrvatski režiseri poput Golika", zaključio je Galić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara