Mirni prosvjed uredništva Mata pred Maticom hrvatskom

Mirnim prosvjedom ispred knjižare Matice hrvatske u Ulici Matice hrvatske u Zagrebu, 30ak studenata izrazilo je večeras nezadovoljstvo zbog sprječavanja distribucije novog broja lista Studentskog kluba Matice hrvatske "Mat".

Glavni urednik lista Mat Petar Ćurić ustvrdio je da prosvjeduju zato što im je tajnik Matice Zorislav Lukić izvan svojih ovlasti zaplijenio oko dvije tisuće primjeraka lista bez ikakvog obrazloženja.

"Očekujemo da će se u ponedjeljak sastati Predsjedništvo Matice i odlučiti da se Mat može distribuirati po Sveučilištu. Držimo da je zabrana apsolutno neopravdana", rekao je Ćurić.

Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić izjavio je večeras za HTV da smatra "nespojivim s praksom Matice hrvatske da se u njezinim publikacijama iznose stavovi koji revidiraju povijesnu istinu."

Sutrašnji dnevni tisak prenosi njegovo objašnjenje da se radi tekstu u kom glavni urednik Mata Petar Ćurić, propitujući zločinačku narav ideje komunizma, navodi kako ustaška ideologija po teoretski relevantnim ustaškim spisima nije zločinačka.

Član Uredništva lista "Mat" Ivan Planinić rekao je da uredništvo Mata jasno odbija kvalifikacije koje je Lukić izrekao večeras za HTV, jer da su su njihove tvrdnje izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane.

"Nama je jako žao i moramo to demantirati", rekao je Planinić.

Na pitanje novinara odakle mu podaci da ustaški pokret nije imao rasni zakon, Ćurić je večeras ustvrdio kako on to nikada nije napisao, a da se podaci korišteni u spornom tekstu mogu pronaći u svakoj biblioteci.

"Mat" nema nikakvu političku opciju i ideološku poziciju, nego je prvenstveno namjenjen studentima kako bi mogli javno i otvoreno polemizirati o svemu što ih smeta, rekao je Planinić.

Ćurić i Planinić optužili su Lukića da im onemogućava nesmetan i neovisan rad unutar Matice, što je, rekli su, također razlog prosvjeda.

(Hina) xdm yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara