Mirovinci su jučer na dionicama Leda izgubili 200 milijuna vaših kuna za penzije

Mirovinci su jučer na dionicama Leda izgubili 200 milijuna vaših kuna za penzije

Foto: SKDD/Hina/Index/Ledo

TRI mirovinska fonda jučer su na dionicama Leda izgubili oko 200 milijuna kuna.

>> Potop Agrokorovih kompanija na burzi - Jamnica u minusu skoro 90 posto


Jučer je nakon pola godine obustave krenulo trgovanje dionicama kompanija iz sustava Agrokora, a jedan od najvećih gubitnika je dionica Leda, koja je pala za preko 80 posto.

Posljednji dan prije obustave, 27. travnja ove godine, dionica Leda na burzi trgovanje je završila na 3450,00 kuna dok je jučer zadnja cijena dionice bila samo 603,07 kuna.

Takav pad stvorio je goleme gubitke mirovinskim fondovima koji su uz Agrokor najveći pojedinačni dioničari Leda.

Prema posljednjem stanju na Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, koje vodi knjige dioničara hrvatskih kompanija, AZ obvezni mirovinski fond (OMF) kategorije B ima 38 682 dionice Leda, Raiffeisen OMF kategorije B 18 682 dionice, a PBZ OMF kategorije B 12 183 dionice Leda.

Prije obustave trgovanja ukupna vrijednost tih dionica, po cijeni od 3450,00 kuna, bila je 239,9 milijuna kuna.Nakon što je Ledo jučer pao na 603 kune, ukupna vrijednost dionica Leda u vlasništvu navedenih mirovinskih fondova pala je na 41,9 milijuna kuna, što znači da je u samo jednom danu vrijednost tih dionica pala za oko 198 milijuna kuna.

Čudna dokapitalizacija Leda

Snažan pad cijena ne čudi s obzirom na to da je Ledo opterećen s oko 19 milijardi kuna jamstava za Agrokorove kredite. Todorićeve financijske akrobacije, iz nekog razloga, nisu previše zabrinjavale upravitelje mirovinskih fondova pa su prije četiri godine odlučili sudjelovati o dokapitalizaciji Leda.

Prije četiri godine Agrokor je Ledu prodao tvornicu smrznute hrane u Srbiji, Frikom, za oko 730 milijuna kuna. Osim toga, Ledo je od Agrokora za 150 milijuna kuna kupio i Ledo Podgorica, koji je također bio u vlasništvu Agrokora.

Podloga za tu transakciju bila je dokapitalizacija Leda u iznosu od 750 milijuna kuna, u kojoj su glavnu ulogu imali hrvatski mirovinski fondovi koji su upisali najveći dio izdanja i to po cijeni od 8000 kuna. Izdano je 93 750 redovnih dionica serije B koje su kasnije konvertirane u seriju A.

Znači, novac iz mirovinskih fondova, na temelju tih transakcija, preko Leda je otišao u Agrokor.
Iz kompanije su taj potez tumačili željom za objedinjavanjem vlasničke strukture u segmentu sladoleda i smrznute hrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara