Mišetić: Gotovina je vrlo smiren, očekuje da će ga Haag osloboditi

Foto: AFP

ANTE GOTOVINA izuzetno je smiren i očekuje da će ga Haški sud sutra osloboditi, uvjeravaju njegovi prijatelji i odvjetnici mnogobrojne novinare koji su se okupili u Den Haagu. Za izricanje presude akreditirali su se novinari iz više od 40 redakcija, mahom predstavnika medijskih kuća iz bivše Jugoslavije, ali i velikih svjetskih agencija.

"General Gotovina nije uopće nervozan, kao ni mi u odvjetničkom timu", izjavio je RTL-ovom dopisniku iz Haaga Luka Mišetić, jedan od Gotovininih odvjetnika. "Svi smo vrlo smireni i uvjereni da ćemo sutra imati vrlo dobar dan", kaže Mišetić kojem je, tvrdi, najveći razlog za optimizam činjenica da na čelu sudskog vijeća sjedi Alphonse Orie.

"Mnogi vjeruju da će presuda biti izrečena po političkom ključu. Međutim, oni koji su pratili dosadašnji rad suca Orieja znaju da se do sada pokazao kao profesionalac koji se ne vodi politikom. I u zadnjem slučaju kojeg je vodio oslobodio je dva od tri optuženika. Mi smo čvrsto uvjereni da će se za generala Gotovinu sve dobro završiti, ukoliko ovaj predmet bude riješen isključivo unutar Haškog suda, bez ikakvog političkog uplitanja", rekao je Mišetić.

Kakva god presuda bila, vjerojatno je da nakon nje slijedi žalba - bilo obrane, bilo tužiteljstva. Mišetić tumači kako strana koja ima pritužbi na presudu mora u roku od 30 dana najaviti žalbu, te je u roku od 75 dana podnijeti. Mišetić se još jednom požalio jer su od suda dobili ukupno 18 mjesta u sudnici za članove obrane jer, kako kaže, Gotovinina obrana ima ukupno šest ljudi pa će neki od njih morati propustiti završni čin procesa na kojem su dugo radili.

Mišetić nije želio otkriti tko će od Gotovinine rodbine i prijatelja nazočiti izricanju presuda zbog, kako kaže, sigurnosnih razloga. "Mogu samo reći da se nadam da će Gotovinini prijatelji već sutra moći biti s njim", kaže Mišetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara