Misija MMF-a započinje zadnji krug pregovora o novom aranžmanu

ČLANOVI Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovorima u hrvatskoj Vladi danas započinju zadnji krug pregovora o novom stand by aranžmanu s Hrvatskom, doznaje se u Banskim dvorima.

Visoki izvori u Vladi očekuju da ti pregovori budu završeni idući tjedan, a postigne li se suglasnost o novom aranžmanu, po procjenama Vladinih izvora, novi bi se stand by aranžman pred Odborom direktora MMF-a mogao naći 24. siječnja i vrijedio bi iduću godinu.

U Vladi ocjenjuju da bi pregovori trebali završiti uspješno. Svi makroekonomski indikatori na koje MMF obraća posebnu pažnju su u zadovoljavajućim granicama - planira se niska inflacija, deficit državnog proračuna u idućoj bi godini bi trebao biti 2,5 posto BDP-a, a deficit opće države iznosit će 5 posto BDP-a.

Upravo je pitanje deficita bilo i jedno od osnovnih pitanja koje se pojavilo u razgovorima s članovima Misije MMF-a sredinom studenoga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vlada je i svojim amandmanima na prijedlog proračuna za iduću godinu uspjela ostvariti potrebne uštede i svesti deficit opće države na pet posto BDP-a.

To je, ističu u Vladi, razina deficita uz koju se dalje ne pogoršava zaduženost Hrvatske. Naime, kao gotovo jedini zabrinjavajući indikator MMF bi mogao ocijeniti zaduženost Hrvatske koja je nešto niža od 60 posto BDP-a.

Hrvatskoj je Vladi, kao što je više puta istaknuto, novi stand by aranžman s MMF-om, koji bi vrijedio samo iduću godinu, odnosno za mandata sadašnje Vlade, važan zbog utjecaja na međunarodne investitore. Takav je aranžman u četvrtoj, izbornoj godini poruka investitorima da mogu ulagati u Hrvatsku, poruka za sigurnost njihovih ulaganja, napominju u Vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara