Mislite putovati u Ameriku? Pazite što pišete o Trumpu

Mislite putovati u Ameriku? Pazite što pišete o Trumpu

Foto: Hina

DONALD Moynihan, profesor upravnih znanosti na Sveučilištu u Wisconsinu, objavio je zanimljivo promišljanje.

Na svom Twitteru piše kako se čini da će se odsad morati paziti što se piše o novom američkom predsjedniku. Privatnost je, izgleda, postala zanemariva stavka u američkom odnosu prema ljudima.

U Trumpovoj uredbi je jasno navedeno kako će agencije, u skladu s okvirima postojećih zakona, osigurati da osobe koje nisu građani Sjedinjenih Država, ne štiti Zakon o privatnosti. Bar što se tiče informacija potrebnih za identificiranje.

"Što rade, što govore?"

Tajnik Odjela za nacionalnu sigurnost, John Kelly, već je nagovijestio kako će se ljude uskoro početi pitati lozinke njihovih društvenih mreža. "Želimo ući u društvene mreže, s lozinkama. Što rade, što govore? Želimo znati koje stranice posjećuju, što govore, što rade na internetu. Ako ne budu surađivali, neće ući u Ameriku", rekao je Kelly.

Svoj stav objašnjavaju govoreći kako na ovaj način namjeravaju razotkriti povezanost s radikalnim islamom, što je pomalo čudno, s obzirom na to da će pravi teroristi teško pristati dati ovakve informacije.

Primjerice: "Zdravo, dajte nam, molim, lozinke od vaših društvenih mreža. Ako nije problem, molim dajte lozinku one mreže koja vas povezuje s terorizmom".

Propadanje slobode političkog govora

Prema tome, na koga će utjecati ova nova politika? Većinom na ljude koji nisu američki građani i kojima će kritike na račun Trumpa stvoriti probleme na aerodromima.

Već postoje posjetitelji koji su izbrisali kritike o Trumpu na društvenim mrežama, prije svog puta u Sjedinjene Države. Već postoje i studenti i znanstvenici iz stranih zemalja koji manje, ili nikako, ne komentiraju američku politiku.

Svaka erozija, svako propadanje slobodnog političkog govora bi moralo biti objavljeno u javnosti. Zbog ove Trumpove uredbe neki ljudi šapću umjesto da viču, piše profesor.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara