Misterij eksplozije u Rusiji: Koje je oružje testirano i što je s radijacijom

Misterij eksplozije u Rusiji: Koje je oružje testirano i što je s radijacijom
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

PET ruskih nuklearnih inženjera koji su poginuli u eksploziji raketnog motora pokopano je u Sarovu, zatvorenom gradu koji se nalazi oko 370 kilometra istočno od Moskve.

U tome gradu se izrađuju nuklearne bojeve glave, a naziva se zatvorenim jer ima ograničen pristup za strane državljane.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom priopćila je nakon eksplozije kako su poginuli stručnjaci testirali motor s nuklearnim pogonom, ali nije ponudila nikakve dodatne tehničke detalje, osim toga da se ispitivanje provodilo na platformi na Arktiku, piše BBC.

Podsjetimo se, do eksplozije je došlo 8. kolovoza tijekom testiranja rakete na izotopni pogon nedaleko od morske obale u ruskoj arktičkoj regiji Arhangelsku. Prilikom neuspješnog lansiranja rakete, u eksploziji je smrtno stradalo pet znanstvenika.

Uočeno zračenje

Nakon eksplozije, u gradu Severodvinsku, koji se nalazi gradu 40 km istočno od ispitnog dometa Njonoksa, zabilježeno je 40-minutno razdoblje radijacije. Gradski dužnosnici priopćili su kako je zračenje u gradu dostiglo 2 mikrosiverta na sat, da bi se potom spustilo na normalnih 0,11 mikrosiverta. Obje razine zračenja premale su da uzrokuju radijacijsku bolest.

U eksploziji je ozlijeđeno još troje inženjera, koji se sada nalaze u bolnici.

O kojem se oružju radi?

Vojni stručnjaci iz Rusije i Zapada smatraju kako je testiranje najvjerojatnije bilo povezano s krstarećom raketom na nuklearni pogon - 9M730 Burevestnik. Predsjednik Vladimir Putin opisao je ovaj projektil u svom govoru ruskom parlamentu u ožujku 2018., a NATO mu je dao ime SSC-X-9 Skyfall.

Ali moglo se raditi i o eksploziji drugačijeg oružja, jednako sposobnog za nošenje bojeve glave. Primjerice, možda je bila riječ o novoj krstarećoj raketi dugog dometa zvanoj Zircon, koja, prema informacija ruske vojske, može letjeti do osam puta većom brzinom od brzine zvuka, a možda se radilo i o novom podvodnom bespilotnom projektilu Posejdon.

Radijacija iznad Europe

Mada je mnogima, kada su pročitali ovu vijest, pala na um epizoda zataškavanja ruskih vlasti o širenju zračenja nakon eksplozije u Černobilu, za sada možemo biti mirni jer povišena razina radijacije nije uočena nigdje iznad Europe, piše New Scientist.

Norveška uprava za zračenje i nuklearnu sigurnost (DSA) tvrdi da još nije zabilježila ništa neobično, a britanska mreža za praćenje zračenja, RIMNET, izvijestila je kako nema dojava iz drugih europskih zemalja o porastu razine zračenja.

“S obzirom na to da u Norveškoj i Finskoj nije detektirana povišena razina radijacije, u ostatku Europe bi je trebalo biti još manje, odnosno mogli bismo na nju naići samo u tragovima“, rekao je Rashid Alimov iz organizacije Greenpeace Rusija. Prema modelu Ivana Kovaljetsa iz Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, u Ukrajinu bi mogle stići tek neznatne razine zračenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara