Misteriozna smrt virovitičkog pročelnika: "Kirin je urlao na njega"

Misteriozna smrt virovitičkog pročelnika: "Kirin je urlao na njega"
Foto: Dubravka Petric/Pixsell

PROČELNIK Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Siniša Palm tragično je preminuo u 37. godini. Njegovo je tijelo pronađeno u šumi u ponedjeljak 3. lipnja oko 11 sati, a već je u utorak 4. lipnja pokopan. Obdukcija, doznajemo, nije napravljena.

Na dan kad je Palm pronađen mrtav, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin objavio je da je protiv odgovorne osobe podnio kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela. Potom se doznalo da je tu prijavu podnio protiv Palma i to za pronevjeru 17 milijuna kuna. U srijedu 5. lipnja Kirin je opet objavio priopćenje u kojem navodi da je još u petak 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe. Navodi i da je odgovorna osoba bila kockar, ali te tvrdnje nije potkrijepio nikakvim dokazima.

Od izvora iz Grada Virovitice doznajemo da je u petak 31. svibnja Kirin urlao na Palma te ga izbacio iz ureda uz svađe i uvrede. Palmu se, kako doznajemo, od tog petka gubi svaki trag, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno u ponedjeljak. Gradonačelnik Kirin za Index je preko svoje glasnogovornice poručio da s pokojnim Palmom nije bio u kontaktu od četvrtka 30. svibnja.

>>Gradonačelnik Virovitice teško optužuje i širi tračeve o mrtvom pročelniku

Nije napravljena obdukcija

Budući da je Siniša Palm pokopan već dan nakon što su ga pronašli mrtvog, poslali smo upit Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj I Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru je li napravljena obdukcija. Odgovorili su da nije.

"Obavještavamo da je policija u svezi događaja postupala temeljem zakonskih ovlasti i u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru, koje je nadležno i za provođenje obdukcije. O svim utvrđenim činjenicama i okolnostima policija će izvijestiti navedeno državno odvjetništvom putem općeg posebnog izvješća o ovom događaju", stoji u odgovoru PU Virovitičko-podravske.

Iz ŽDO-a Bjelovar odgovorili su nam da obdukcija nije naložena jer mrtvozornik nije utvrdio postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela.

"PU Virovitičko-podravska, PP Virovitica o pronalasku mrtvog tijela muške osobe izvijestila dežurnog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru koji je naložio policijskom istražitelju provođenje očevida, a sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Kako nakon provedenog očevida i pregleda od strane mrtvozornika nije utvrđeno postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela, nije naloženo provođenje obdukcije", stoji u odgovoru Sandre Knok-Čanić, glasnogovornice županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru za Index.

Majka pokojnog Palma o tvrdnjama da joj je sin bio ovisnik o kocki: "Ne znam ništa o tome"

Razgovarali smo s nekoliko izvora iz Virovitice i svi nam tvrde isto - da je Siniša Palm bio povučen i miran, da nije bio kockar te da nije izlazio. Svi su šokirani navodima da je isti pronevjerio 17 milijuna kuna i tvrde da jedna osoba nije mogla pronevjeriti toliku količinu novca.

Kontaktirali smo obitelj Siniše Palma i kratko razgovarali s njegovom majkom. Pitali smo je ima li saznanja da joj je sin bio ovisnik o kocki.

"Ne znam ništa o tome. Ja ću pričati kad bude trebalo i onda ću vas nazvati i sve vam reći, a sad vas molim da poštujete našu privatnost", kratko nam je rekla njegova majka.

Kirin tvrdi da s Palmom nije bio u kontaktu od četvrtka

Gradonačelnika Kirina smo pitali kako je moguće da jedna osoba tijekom nekoliko godina pronevjeri 17 milijuna kuna iz proračuna i kako se to nije primijetilo ranije. Tražili smo ga i da nam komentira svađu s Palmom u petak i navode izvora iz Grada koji su nam rekli da je Kirin urlao na Palma, nakon čega se Palmu gubi svaki trag.

Također smo ga tražili da nam odgovori ima li ikakve dokaze da je navedeni bio kockar te na temelju čega je to zaključio.

"Nama dostupne informacije podijelili smo s medijima putem priopćenja. Više od toga ne možemo komentirati do okončanja postupka od strane nadležnih tijela. Što se tiče navodne svađe, gradonačelnik Ivica Kirin s pokojnim Sinišom Palmom nije bio u kontaktu od četvrtka, 30. svibnja", stoji u odgovoru glasnogovornice Grada Virovitice Martine Bašić.

Jedan od izvora s kojima smo razgovarali nam je što se sve događalo u petak u Kirinovom uredu te da su svi dobili prijetnju otkazom ako o tome progovore.

Izvori za Index: "Kirin je u petak toliko urlao na Palma i izbacio ga iz ureda"

"U petak ga je gradonačelnik izbacio iz ureda uz svađe i uvrede te podnio protiv njega kaznenu prijavu da je počinio kazneno djelo na štetu proračuna. Nakon svađe u petak, istom se gubi svaki trag. Mobitel je ostavio doma pa ga nisu mogli locirati. U ponedjeljak su ga pronašli obješenog na Dravi. Svi iz Grada su dobili prijetnju da će dobiti otkaz ako nešto kažu pa se svi boje. Gradonačelnik je toliko urlao na Palma u petak i lupao da se čulo van zgrade. Iz svog iskustva mogu reći da je nemoguće da bez nekoliko potpisa kumulativno isplatite novce iz bilo koje institucije, tako da sam krao nije. Budući da je riječ o takvoj smrti trebali su napraviti obdukciju, a ne znamo jesu li budući da je pokopan već drugi dan nakon što su ga pronašli mrtvog", rekao nam je izvor iz Virovitice.

Podsjetimo, Kirin je u ponedjeljak objavio šturo priopćenje na stranicama Grada Virovitice u kojem navodi da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe.

"Dužni smo obavijestiti javnost da je na štetu Proračuna Grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela. Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka", stoji u priopćenju Ivice Kirina od ponedjeljka.

Potom je u srijedu objavio novo priopćenje, u kojem navodi da je Palm bio kockar.

Kirin bez dokaza optužio Palma da je kockar

"Zbog velikog broja upita medija te interesa javnosti, osjećamo se dužni u ovom trenutku podijeliti sve nama dostupne informacije, a koje mogu rasvijetliti cijeli slučaj koji istražuju nadležne institucije. Nužno je reći da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice, već u petak, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe. Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno. Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala", stoji u Kirinovom priopćenju od srijede.

"Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu. Šokirani cijelom situacijom napominjemo da su u ovom slučaju prave žrtve Grad Virovitica i porezni obveznici koji uplaćuju novac u proračun Grada, a kojim se netko nezakonito poslužio za osobne potrebe. O kolikom se iznosu novca radi, znat će se po utvrđivanju činjenica i štete temeljem postupaka koji se vode u Gradu Virovitici te izvidom nadležnih tijela. Način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju. Ja kao gradonačelnik i sve gradske službe učinit ćemo sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun. U financijskom smislu Grad Virovitica funkcionira normalno i sve službe redovno obavljaju svoju djelatnost", poručio je Kirin u srijedu.

"Na kraju, gradonačelnik Ivica Kirin i cijela Gradska uprava cijeloj obitelji, rodbini i prijateljima izražava iskrenu sućut zbog gubitka mladog života, a koji, nažalost, nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć", stoji u Kirinovom priopćenju od srijede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara