Misteriozni kineski virus proširio se na Japan, nalikuje smrtonosnom SARS-u

Misteriozni kineski virus proširio se na Japan, nalikuje smrtonosnom SARS-u
Foto: Epa/123rf

DANAS je u Japanu službeno potvrđen prvi slučaj zaraze novim tipom korona virusa. Prvi slučajevi oboljenja zabilježeni su u Kini, gdje je zbog zaraze tim virusom umrla jedna osoba, a desetero ljudi je bilo u kritičnom stanju.

Novi soj korona virusa pripada istoj obitelji kao i smrtonosni teški akutni respiratorni sindrom (SARS) te bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS). Pojavio se prvo u Wuhanu, jednom od najvećih kineskih gradova, a zatim se proširio na Tajland te sada i na Japan, piše CNN.

Posjetio Wuhan

Japanske vlasti su danas priopćile da se muškarac u 30-ima koji je otputovao u Wuhan zarazio tim virusom. 3. siječnja dobio je visoku temperaturu, a tri dana kasnije vratio se u Japan, gdje se nakon testiranja utvrdilo da je pozitivan na novi soj korona virusa.

Od tada se oporavio i jučer je otpušten iz bolnice. Rekao je da za vrijeme svog boravka u Wuhanu nije posjetio tržnicu morske hrane koja je povezana s mnogim slučajevima zaraze.

Kobna tržnica morske hrane

Prvi slučaj i većina slučajeva zaraze povezani su s kupovinom namirnica na tržnici morske hrane u Nanhui, koja je od 1. siječnja zatvorena radi dezinfekcije. Gradske vlasti Wuhana jučer su priopćile da su neki uzorci uzeti s te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa.

Na toj su se tržnici, osim ribe, prodavale i druge žive životinje, uključujući ptice, zečeve i zmije, što ukazuje na to da se virus mogao prenijeti na ljude sa životinja, kao što je bio slučaj sa SARS-om i MERS-om.

Upozorenja za putovanje

Stručnjaci još nisu isključili mogućnost da se virus počeo prenositi s osobe na osobu.

Jučer su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili upozorenje razine 1, najniže od zdravstvenih upozorenja prilikom putovanja, u kojem su poručili da posjetititelji Wuhana budu svjesni moguće opasnosti i da primjenjuju uobičajene mjere opreza.

Možda se počeo prenositi s čovjeka na čovjeka

Kineske zdravstvene vlasti i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dulje su tvrdili da ne postoje očiti dokazi da se virus počeo prenositi s čovjeka na čovjeka.  

No prošloga petka zdravstvene vlasti u Wuhanu rekle su da se ne može isključiti mogućnost prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka.

Navele su primjer para koji se zarazio novim korona virusom, pri čemu se suprug, koji je radio na tržnici s hranom u Nanhui, zarazio prvi, a zatim njegova supruga.

Nije tako smrtonosan kao SARS

Za sada se čini da novi korona virus nije tako smrtonosan ili zarazan kao SARS ili MERS. Simptomi su uglavnom visoka temperatura, kašalj i problemi s disanjem.

Danas je od početnih desetero, šestero pacijenata još u kritičnom stanju. Neki imaju zatajenje bubrega i jetre, a dvoje je na aparatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara