Misteriozni virus se proširio izvan Azije, potvrđen je u SAD-u

Misteriozni virus se proširio izvan Azije, potvrđen je u SAD-u
Foto: EPA

VIRUS koji izaziva misterioznu bolest dišnog sustava, a koji je nedavno otkriven u Kini, proširio se izvan azijskog kontinenta. 

New York Times javlja kako je danas potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Oboljeli se nalazi u državi Washington.

Kod njega su se pojavili simptomi nakon što se vratio u SAD s putovanja u regiju oko grada Wuhana u Kini, odakle se, kako se čini, i krenuo širiti.

Hospitaliziran je prošlog tjedna s upalom pluća, a jučer mu je potvrđena infekcija koronavirusom, dok javnost za to saznaje sada. 

Pacijent je u teškom stanju, a njegov identitet nije otkriven.

Prvi slučaj novog korona virusa zabilježen u kineskom gradu Wuhanu početkom prosinca prošle godine a oboljeli se uglavnom epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i živih životinja. Virus se proširio na Peking i Šangaj. Dosad je zaraženo više od 300 ljudi, a šestero je umrlo, rekli su kineski dužnosnici. 

Epidemija je izazvala zabrinutost između ostalog i zbog približavanja praznika Kineske nove godine kada stotine milijuna Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo.

Osim u SAD-u, slučajevi izvan Kine zabilježeni su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem. 

Prošli tjedan CDC je počeo pregledavati putnike iz Kine u tri američke zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara