"Mistična rijeka" vodi u utrci za američke filmske nagrade

FILMOVI "Mistična rijeka" i "In America" vode u nominacijama za nagrade udruge Broadcast Film Critics Association (BFCA), javlja BBC u srijedu.

Film "Mistična rijeka" u režiji Clinta Eastwooda dobio je osam nominacija uključujući onu za najbolji film, dok ih "In America", sa Samanthom Morton u glavnoj ulozi, ima sedam.

U kategoriji najboljeg filma još je osam filmova, uključujući "Povratak kralja" i "Cold Mountain" s Nicole Kidman.

Nagrade, koje će idućeg mjeseca dodijeliti udruga sjevernoameričkih filmskih kritičara, obično su dobar pokazatelj tko bi mogao dobiti Oscara.

Prošle je godine "Chicago", prema mišljenju BFCA-e, bio bolji od "Pijanista" i "Bandi New Yorka", a kasnije je i osvojio Oscara za najbolji film.

Od ovogodišnjih filmova nominiranih za nagradu kritičara, film "Mistična rijeka" sa Seanom Pennom u ulozi oca koji pokušava razriješiti ubojstvo svoje kćeri već je dobio brojne pohvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedavno se našao na vrhu liste američkog National Board of Review s 10 najboljih filmova u 2003. godini.

Film "In America", o mladoj irskoj obitelji koja se pokušava snaći u New Yorku, također se spominje kao jaki kandidat za nagrade.

Komedija "Lost in Translation" s Billom Murrayjem i "Bigh Fish" Tima Burtona imaju po pet nominacija, dok je posljednji dio trilogije "Gospodar prstenova: Povratak kralja" kandidat za četiri nagrade.

Među nominiranima za najbolji film su i "Potraga za Nemom", "Posljednji samuraj", "Gospodar i ratnik" te "Seabiscuit".

Predsjednik BFCA-e Joey Berlin izjavio je da je fasciniran "ovogodišnjom raznolikošću koja obuhvaća nekoliko epova te manjih, intenzivno osobnih filmova".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara