Mito u HEP-u: Čubeliću, Matiću i Bušiću mjesec dana pritvora

Tekst: I.Kri.
Foto: Damir Krajač (Cropix)

DIREKTORU HEP Proizvodnje Petru Čubeliću, predsjedniku Nadzornog odbora tvrtke Monting PIM Ljubi Bušiću i šefu Uprave iste tvrtke Anti Matiću sutkinja je odredila jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su davali i primali mito.

Pritvor je određen nakon što je uz njih u Uskoku ispitan i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Mravku nije bilo potrebno određivati pritvor jer je od ranije u zatvoru zbog sumnji da je ugovarao jeftiniju struju za šibenski TLM koji ju je potom predavao mostarskom Aluminiju.

Trebao dobiti dva milijuna eura mita

Mravka i Čubelića se tereti da su namjestili natječaj za radove u termoelektrani Sisak. Taj posao su dobili Monting i njegovi partneri, a prethodno je dogovoreno da će se sklopiti aneks ugovora koji je bio štetan za HEP. Mravkova provizija za taj posao bila je dva milijuna eura, no nikada je nije dobio jer je završio u pritvoru. 

Za drugi posao, u Toplani Zagreb, ekipa iz Montinga je Mravku i Čubeliću isplatila 700 tisuća kuna mita. Dogovoreno mito je bilo milijun kuna, no ostalih 300 tisuća dvojac nikada nije dobio jer je Mravak smijenjen i uhićen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara