Mjanmar o etničkom čišćenju muslimana: "Rohindže ne postoje, to su lažne vijesti"

Mjanmar o etničkom čišćenju muslimana: "Rohindže ne postoje, to su lažne vijesti"
Foto: Hina
 
UNATOČ osudi i upozorenjima međunarodne zajednice, Mjanmar u novoj izjavi poriče samo postojanje muslimanske manjine Rohindža.
 
Svjetski mediji nazvali su Rohindže najprogonjenijom manjinom na svijetu, a međunarodna zajednica osudila je njihov progon nakon sve više potresnih izvješća i upozorenja organizacija za ljudska prava.
 
Papa Franjo zamolio Rohindže za oprost, SAD osudio etničko čišćenje
 
UN je progon Rohindža u mjanmarskoj državi Rahin nazvao klasičnim primjerom etničkog čišćenja. Organizacija Human Rights Watch objavila je potresna svjedočanstva preživjelih, koji su opisali kako im je mjanmarska vojska uništila sela, poklala obitelji i u svom pohodu koristila sustavno grupno silovanje.
 
Nedavno je i američki državni tajnik Rex Tillerson nazvao progon Rohindža u Mjanmaru etničkim čišćenjem, a papa Franjo susreo se s izbjeglicama Rohindža u Bangladešu i zamolio ih da oproste cijelom svijetu zbog njegove ravnodušnosti prema progonu.
 
"Rohindže ne postoje, to su lažne vijesti"
 
Mjanmarske vlasti uporno poriču zločine svoje vojske i navode da su sukobi započeli zbog napada muslimanskih pobunjenika u kolovozu, suprotno navodima svjedoka koji tvrde da su započeli puno ranije. Mjanmar je većinski budistička zemlja i od samog početka ne priznaje Rohindže kao državljane, a papa Franjo je tijekom azijske turneje upozoren da ne izgovara njihovo ime jer je to zabranjeno.
 
Organizacija Human Rights Watch pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo i sankcije protiv vojnih vođa odgovornih za kršenje ljudskih prava u Mjanmaru. U novoj izjavi službenik ministarstva sigurnosti u državi, Rahin Kyaw San Hla rekao je: "Rohindže ne postoje. To su lažne vijesti."
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rohindže, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rohindže. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara