Mijanmar pod pritiskom zbog egzodusa muslimana Rohindža: "Ovo je školski primjer etničkog čišćenja"

Mijanmar pod pritiskom zbog egzodusa muslimana Rohindža: "Ovo je školski primjer etničkog čišćenja"
Foto: Hina
 
MIJANMAR je sve više izložen međunarodnom pritisku da prekine nasilje zbog kojeg je oko 300 000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža izbjeglo u Bangladeš. Sjedinjene Države pozivaju na zaštitu civila, a Bangladeš traži međunarodnu pomoć u rješavanju krize.
 
Vlada većinski budističkog Mjanmara tvrdi da se njezine snage bore protiv "terorista" i da čini sve kako bi se izbjegle civilne žrtve.
 
Visoki dužnosnik UN-a Zeid Ra'ad Al Hussein optužio je vladu da "okrutnim vojnim operacijama" želi protjerati Rohindže iz zapadne pokrajine Rahine.
 
"Čini se da se radi o školskom primjeru etničkog čišćenja"
 
"Sadašnju situaciju nemoguće je potpuno procijeniti, ali čini se da se radi o školskom primjeru etničkog čišćenja", rekao je on u ponedjeljak zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi.
 
Zeid je istaknuo da je užasnut izvješćima kako mijanmarska vojska postavlja mine na granici s Bangladešom i da se izbjeglice mogu vratiti samo ako dokažu državljanstvo, iako je poznato da ih je većina bez državljanstva.
 
"Ova mjera je cinični pokušaj da se prisilno raseli veliki broj ljudi, bez mogućnosti povratka", rekao je Zeid.
 
SAD pozvao mijanmarske vlasti da zaustave nasilje
 
SAD je priopćio da nasilno raseljavanje Rohindža pokazuje da snage sigurnosti ne štite civile. Washington snažno podupire tranziciju Mijanmara iz dugogodišnje vojne diktature u demokraciju koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Kyi.
 
"Pozivamo mjanmarske vlasti da poštuju vladavinu prava, zaustave nasilje i raseljavanje civila iz svih zajednica", priopćila je Bijela kuća.
 
Vlada uskraćuje državljanstvo za oko milijun pripadnika Rohindža
 
Oko 313 000 muslimana Rohindža pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-tak militanata na policijske postaje krajem kolovoza koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.
 
U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20 000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.
 
Vlada u Mijanmaru smatra oko milijun Rohindža ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama.
 
U novim sukobima najmanje 400 ubijenih, počeo egzodus u Bangladeš
 
U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohindža Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mijanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mijanmarska vlada.
 
"Ne pregovaramo s teroristima", napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.
 
Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohindže napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 400 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš. 
 
Mijanmarsku čelnicu i Nobelovku Aung Sang Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara