Mjanmar ne želi primiti Rohindže, stotine tisuća izbjeglica ostaju u Bangladešu

Mjanmar ne želi primiti Rohindže, stotine tisuća izbjeglica ostaju u Bangladešu
Foto: Hina
 
MJANMAR će "poslati natrag" u Bangladeš Rohindže koje su pobjegle pred brutalnom vojnom operacijom ako se ne nalaze na vladinom popisu, izjavio je imigracijski dužnosnik.
 
"Poslat ćemo ih natrag ili poduzeti korake u skladu sa zakonom ako se netko želi vratiti, a nije na popisu", rekao je za dpa direktor okružnog imigracijskog ureda. "Ako su ranije živjeli ovdje, onda ćemo ih prihvatiti."
 
Nakon operacije mjanmarske vojske u sjevernoj pokrajini Rahineu iz Mjanmara je pobjeglo 655.500 muslimanskih Rohindža u Bangladeš.
 
Ujedinjeni narodi tu operaciju smatraju etničkim čišćenjem, što mjanmarske vlasti opovrgavaju.
 
Povratak izbjeglica ranije odgođen u Bangladešu
 
Bangladeš je ranije ovoga tjedna odgodio povratak muslimanskih izbjeglica Rohindža u Mjanmar jer nije dovršen postupak sastavljanja i provjere popisa ljudi koji bi trebali biti vraćeni.
 
Odluka o tome donesena je dok rastu napetosti u logorima u kojima su stotine tisuća izbjeglica, od kojih se neki protive povratku u Mjanmar jer im sigurnost nije zajamčena.
 
Mjanmar je ranije ovog mjeseca pristao primiti izbjeglice Rohindže u dva prihvatna centra i privremeni logor pored njegove granice s Bangladešom na dvogodišnje razdoblje koje bi počelo u utorak. Vlasti su rekle da će povratak biti dobrovoljan.
 
Međutim, bangladeški povjerenik za izbjeglice Abul Kalam rekao je u ponedjeljak da će povratak biti odgođen. Nije rekao do kada, odnosno novi datum kad bi trebao početi povratak Rohindža u Mjanmar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara