Mjanmarski mediji i aktivisti ogorčeni presudom Reutersovim novinarima

Mjanmarski mediji i aktivisti ogorčeni presudom Reutersovim novinarima
Foto: Hina/EPA

NEKOLIKO mjanmarskih medija i deseci udruga civilnog društva osudili su danas sudsku kaznu od sedam godina zatvora dosuđenu dvojici Reutersovih novinara jer su obavljali svoj posao, izvještavali o pokolju nad muslimanskom manjinom Rohindžama. 

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju Reuters, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni jer su istraživali pokolj nad Rohindžama koji su počinile mjanmarske sigurnosne snage u državni Rahin.

Presuda kojom su novinari proglašeni krivi u ponedjeljak, pokazatelj je stvarnog stanja Mjanmara kojim je do 2011. vlada vojna hunta, a onda je učinjen korak prema demokratizaciji zemlje.

Kritike u novinama: Tužan dan za Mjanmar

Privatni dnevnik 7 Day Daily, jedan od najčitanijih u Mjanmaru, velikim tiskanim slovima na naslovnici je danas objavio uvodnik pod naslovom "Tužan dan za Mjanmar".

Presuda je "ugasila nadu da će sadašnja vlada vrednovati i poštivati medijske slobode", piše list.

Vlada je pokazala da guši medije kao što su činile i prethodne vojne vlade i "svakome mora biti jasno da demokracija neće preživjeti ako je izvještavanje kao u doba medijskog mraka", zaključuje dnevnik.

Mjanmarske vlasti ukinule su izravnu cenzuru 2012. godine u sklopu reforma koje je počeo provodio kvazi-civilni režim koji je 2015. održao izbore, a na njima je pobijedila stranka nekadašnje disidentice i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Vlada: Naslijedili smo takve zakone

Reuters nije uspio dobiti komentar vladina glasnogovornika o presudi ni u ponedjeljak ni danas, ali je zamjenik ministra informiranja Aung Hla Tun odbacio ocjenu da sudska presuda guši medijske slobode.

Priznao je da neki zakoni "nisu prijateljski" prema medijima i ustvrdio da je vlada "naslijedila takve zakone" i da će "pokušati izmijeniti ih. Neki će biti ukinuti, ako je potrebno, drugi dopunjeni".

Uvodničar Irrawaddyja, informativnog digitalnog časopisa, piše da čelnica Suu Kyi i predsjednik Mjanmara Win Myint moraju shvatiti kako se ovdje radi o pravu naroda da bude informiran.

"Nema ništa loše u tome što su ovi Reutersovi novinari učinili; kao bilo koji novinari oni su samo radili svoj posao nastojeći prikupiti informacije i doći do istine", napisao je uvodničar Kya Zwa Moe koji je bio politički zatvorenik tijekom vojne vladavine.

UN i zapadne zemlje osudili presudu

Privatni list Myanmar Times napisao je da je presuda "udar na medijske slobode".

Državni Global New Light of Myanmar iznio je samo šture činjenice o presudi, ali ne na naslovnici i bez ikakve kritike samo je napisao da se na presudu može žaliti.

Presudu je osudilo 76 udruga civilnog društva u zajedničkoj poruci na Twitteru u kojoj stoji da suđenje "nije bio ni slobodno ni pošteno i da je bilo potpuno manipulirano".

Presudu su osudili i Ujedinjeni narodi, mnoge vlade zapadnih zemalja i međunarodne organizacije.

Nekoliko diplomata postavilo je pitanje o smjeru kojim ide Mjanmar nakon gotovo 50 godina oštre vojne vladavine te o stanju ljudskih prava u vladi na čijem je čelu sada Suu Kyi.

Bivši ministar također kritizirao presudu

Ye Htut, koji je bio ministar informiranja u kvazi-civilnoj vladi do izbora Suu Kyi, kritizirao je presudu novinarima.

"Uhićenje i kažnjavanje novinara koji rade svoj posao u Rahinu znači da imate nešto za skrivanje", napisao je Ye Htut koji je danas predavač na Institutu za jugoistočnoazijske studije u Singapuru.

Sadašnja mjanmarska vlada osudila je njegov post na Twitteru jer je progon Reutersovih novinara usporedio s događajima u nacističkoj Njemačkoj napisavši: "Ljudi okreću glavu i prave se kao da se ništa ne događa" te "ako pokušavate nešto prikriti, to neće stati, ići će dalje".

Pozadina presude

Presuda u ponedjeljak izrečena je u vrijeme rastućeg pritiska na mjanmarsku vladu i to godinu dana otkako je počeo egzodus Rohindža, muslimanske manjine čija se prava ne poštuju u većinski budističkom Mjanmaru  i koji nemaju prava na državljanstvo.

U izvješću istražnog povjerenstva UN-a izvjestitelji su utvrdili da su glavni generali Mjanmara počinili "genocid" protiv Rohindža, od kojih je više od 700.000 pobjeglo u Bangladeš nakon ofenzive mjanmarske vojske u kolovozu 2017., pokrenute kao odmazde za napade pobunjenih Rohindža. 

UN je stoga zatražio da se najvišim mjanmarskim časnicima sudi za "genocid" nad Rohindžama. Međutim, Mjanmar niječe optužbe o zvjerstvima svojih sigurnosnih snaga i kaže da je vodio legitimnu operaciju protiv pobunjenika.

Policija postavila "zamku" novinarima?

Dvojica Reutersovih novinara kazala su na sudu da su im dvojica policajaca predala dokumente o operaciji mjanmarske vojske 12. prosinca 2017., a nekoliko minuta poslije stigli su drugi policajci i uhitili ih. Jedan je policajac priznao da je predaja dokumenata bila klopka postavljena novinarima koji su istraživali pokolj nad deset seljana Rohindža. Sudac nije uvažio tvrdnje novinara i rekao je da nisu potvrđene iskazima drugih svjedoka.

Na sudu je nekoliko očevidaca proturječilo iskazu policajaca, a jedan policijski časnik čak je priznao da "tajna" informacija predana novinarima zapravo i nije bila tajna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara