mjesec hrvatske knjige posvećen ivani brlić-mažuranić

Oko 180 knjižnica po cijeloj Hrvatskoj prigodnim će programima obilježiti Mjesec hrvatske knjige, koji započinje 15. listopada i ove je godine posvećen Ivani BrlićMažuranić, hrvatskoj književnici rođenoj prije 130 godina. L

Svečano otvaranje Mjeseca hrvatske knjige bit će u Ogulinu, rodnome gradu poznate dječje spisateljice, gdje će biti predstavljeno idejno rješenje rekonstrukcije Doma Hrvatske vojske u novu Gradsku knjižnicu, rekla je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić.

Nakana je ove manifestacije, koja se održava već deset godina, da se ponovno ukaže na vrijednost te književnice, koja treba u dječjoj književnosti zauzimati mjesto kao Hans Christian Andersen u Danskoj ili Astrid Lindgren u Švedskoj, rekla je. Podsjetila je kako je Brlić-Mažuranić prevedena na više od 30 jezika i prva je žena članica nekadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

U okviru Mjeseca knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, u koji će se putem mreža dječjih knjižnica uz djecu iz Hrvatske uključiti i djeca iz susjednih zemalja.

Bit će otvorena i izložba o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić na kojoj će, uz desetak postera, biti predstavljena i neka prva izdanja i prijevodi njezinih knjiga koji se čuvaju u zaštićenom knjižničnom fondu. Izložba je već bila na frankfurtskom sajmu knjiga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižnice će svoja izdanja izložiti i na Interliberu, gdje će biti organizirane i edukativno-kreativne radionice s temama iz djela Ivane Brlić-Mažuranić.

Svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige održat će se 15. studenoga u Čakovcu.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i Grad Ogulin, a organizatori Knjižnice grada Zagreba i Narodna knjižnica i čitaonica Ogulin.

(Hina) xmb yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara