Mjesta kao Hvar i Novalja su plaćeni pisoar za Engleze, pomirite se s tim

Mjesta kao Hvar i Novalja su plaćeni pisoar za Engleze, pomirite se s tim

Foto: Index

NAJBOLJA mi je ova ekipa koja brani junačenje uhljeba iz nekih jadranskih selendri kaznama za turiste, argumentacijom "vidio bi te da se pijan valjaš po Londonu" ili "pravila ponašanja postoje i u Njemačkoj, Parizu" ili whatever. Ne postoji gora fraza u Hrvatskoj od "reda treba biti!", iza nje se uvijek krije želja da se nominalno poštuje neki pristran ili glup zakon, i neku skupinu maltretira, a posve legalno. Pardon, postoji jedna gora fraza od "uvođenja reda" - svaka koja počinje sa "naše...", naše autoceste, naša Jadrolinija, naša INA itd. Iza nje se krije otvorena pljačka.

Porediš Novalju ili Hvar i London?

Sve je to dio šireg hrvatskog sindroma "vidila žaba da potkivaju konja pa i ona digla nogu". Tako se i hrvatski političari vole porediti sa Švedskom, Njemačkom, kad im paše, i kad je riječ o njihovim primanjima, porezima, zakonima, kaznama, državnim uredima itd. U svemu ostalom, npr ekonomskim slobodama, koeficijentom korupcije itd ne pada im na pamet da se porede. Koliko sam puta čuo "Tako je i u Njemačkoj", robotski ponovljeno, kao kargo kult, kao da ćemo slijepo prepisavši neku njemačku uredbu dobiti isti efekt i kod nas? Kao loš učenik u školi koji prepiše završno rješenje zadatka, ali ne zna postupak kojim se do njega dolazi, a smisao svega je naravno baš u postupku i razlozima.

Bilo kakva poređenja tog tipa su kao da krovopokrivač Mate, vikendima talentirano desno krilo seoskog NK Nova Zora ili Zlatna Luka, traži plaću kao Messi, jer eto vidio negdje da "tako je i u Švedskoj" tj u FC Barceloni. Pa što onda ne bi i on tako? Ako je vidio svog selonačelnika da se poziva na Švedsku, što se i Mate desno krilo ne bi pozivao na Barcu? Ima jednako smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvo, London JEST pun pijanaca, odi u Soho petkom navečer npr. Kao drugo, u Londonu živi milijarda ljudi koja se bavi milijunima zanimanja, ne ovise ni o turizmu ni o pijanim gostima, ni o rave partyima, mogu raditi šta hoće. Nisu one-trick pony kao neka Novalja, koja bi da im nema pijanih Engleza na Zrću mogla biti poligon za ispitivanje ruskih nuklearnih bombi, koliko bi itko mario za nju.

Živi se od pišaline i rigotine, hrvatski uhljebi ionako ne znaju smisliti ništa drugo

Ekipa jednostavno nema svijest gdje kotira u velikom globalnom hranidbenom lancu i što im je core business, ako uopće i znaju što znači core business. Ne živiš u Londonu niti Parizu, živiš u Hrvatskoj, u mjestu kojem je jedino po čemu išta ikome znači neki party beach. I ti se porediš s Londonom ili nekim velikim zapadnoeuropskim gradom? Mjesta kao Ibiza, Hvar ili komadi Južnog Cipra (Agia Napa) su veliki pisoar za Engleze, to je uloga tih mjesta na ovom svijetu. Da dođu pijani chavs i lads, naloču se i pišaju. Eto. Ne može se opisati jednostavnijim i preciznijim rječnikom. Žao mi je ako nekom zvuči prostački, ali to vam je točno tako. Plaćeni pisoar za Engleze.

I za koga je, to je dobar biznis. Dobro plaćaju, dosta troše. Omanje mjesto može fino živjeti od toga da bude pisoar. Kad imaš nekakav jak biznis model, sve podrediš njemu. Nitko te ne pita je li taj model čist ili častan - niti možeš previše birati. Ako imaš drugi, ljepši biznis model, samo daj, ali ako ga nemaš (a nemaš ga jer hrvatski uhljebi nemaju model za ništa) šuti i živi od pišaline i rigotine. Vjerujte, ima i puno puno puno gorih stvari na svijetu.... a ti činiš sve da i taj jedini biznis model kojeg imaš, uništiš? Jasno, pa uhljebi u gradskoj upravi ionako ne ovise od toga što i koliko njihovo selo zaradi. Njihova je plaća zajamčena, možda neke čak i jede zavist ako njihov susjed od iznajmljivanja apartmana živi bolje nego on, "dužnosnik". Idemo susjedima uništiti biznis, nama je ionako svejedno. Idemo svoju zavist zamaskirati u priču o kulturi i ćudoređu! U cijeloj priči s kaznama i zabranama za turiste ne bih zanemario i ovaj motiv, oduvijek jak na Balkanu - da susjedu crkne krava.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara