Mještani Pelješca idu na blokadu cesta zbog novih radara, a država se poziva na dogovor s općinom koja ne postoji

Mještani Pelješca idu na blokadu cesta zbog novih radara, a država se poziva na dogovor s općinom koja ne postoji

Foto: Index

POSTAVLJANJE novog meteorološkog radara, uz onaj postojeći Ministarstva obrane, na brdu Rota u Općini Orebić diglo je tamošnje stanovnike na noge. Mještani nemaju pojma o novim radarima i najavljuju blokade ceste, načelnik Općine Orebić je ljut jer je o svemu doznao kada je prošlog tjedna delegacija MORH-a i DHMZ-a obišla buduće gradilište. Država nas uvjerava da je sve dogovoreno i spremno, a DHMZ se kao izvođač radova poziva na dogovor s općinom na Pelješcu koja i ne postoji. 

Ni tu nije kraj. Županija dubrovačko-neretvanska također ne zna ništa, kaže da se za dozvole može aplicirati, dok je MORH, koji je već prevario građane Pelješca sa svojim radarima, o svemu odlučio šutjeti.

No, krenimo redom.


MORH ih već prevario

Izaslanstvo Državnog hidrometeorološkog zavoda zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane posjetilo je brdo Rota kako bi još jednom pogledali lokaciju za postavljanje novog radara.

No, dočekali su ih mještani raspitivajući se o čemu se točno radi. Rečeno im je da se postavlja novi radar i da je sve već dogovoreno. kao i da su morali biti obaviješteni. No, nitko im nije rekao ništa. Mještani, koji su se u međuvremeni raspitali, tvrde da taj meteoradar ima veliki indeks zračenja te da predstavlja opasnost za stanovništvo.

"Taj radar puno je jači od ovog koji je sada tu i pripada MORH-u. Uostalom, MORH nas je prevario kada su postavljali taj radar. Prije tri godine obećali su postaviti mjerač zračenja ispred svojih radara, no to do danas nisu napravili. Ne sjećaju se toga, a kod nas se u selu smrtnost povećala", kaže nam jedan od nezadovoljnih mještana najavljujući i blokadu ceste ako dođu strojevi.

Podsjetimo kako je mještanima Orebića trebalo deset godina da iz prostorne dokumentacije izbace vojni radar na brdu Sveti Ilija iznad sjedišta te pelješke općine.

Na kraju je MORH ipak gradio na Pelješcu i to na brdu Rota obećavši i neke ustupke kojih se na kraju, čini se, nije držao.

Mještane sada ljuti to što se sprema postavljanje još jednog radara, a naljutilo ih je i što je nedavno ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, Nataša Strelec Mahović, najavila u jednom intervjuu da će radovi početi već 1. listopada.

Naravno, sve je to izazvalo bijes ne samo mještana, nego i lokalnih vlasti koje također nisu bile obaviještene ni o radovima ni o dozvolama.

Načelnik Ančić: Ma nitko me nije obavijestio. Kakav radar!?

"Ma do tog dana nije bilo nikakvog kontakta. Ništa! Nisam imao pojma, kakav sad novi radar. Normalno je da su ljudi ljuti", kaže načelnik Općine Orebić, Tomislav Ančić, koji je prošlog tjedna nazvao DHMZ raspitivajući se o kojim se radovima radi.

"Rekli su mi da su oni prije godinu dana uputili dopis Županiji. No, ja o tome ništa ne znam. Nitko nas nije ni o čemu obavijestio, a još manje da nas je pitao", kaže na kraju načelnik Ančić. I u Županiji kažu kako nisu znali za posjet izaslanstva MORH-a i DHMZ-a.

Kažu nam da je u ​Prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije na navedenoj lokaciji planirana zona posebne namjene za vojne lokacije i namjene, i to Radarski položaj "Rota 1 i 2".

"S obzirom na navedeno, moguće je zatražiti dobivanje potrebnih dozvola za postavljanje radarskog sustava, uz poštivanje svih zakonom predviđenih procedura", kažu nam na kraju iz Županije što bi trebalo značiti da procedura nije ni započeta. 

DHMZ se poziva na vlastite studije

Odgovarajući na upit Indexa, DHMZ priznaje kako se na brdu Rota, 200 m zapadno od radara MORH-a, planira instalirati meteorološki doppler C band radar u sklopu projekta "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u RH (METMONIC)". Kažu da je projekt prihvaćen za financiranje iz kohezijskih fondova EU kao strateški projekt od interesa za RH. A osim na brdu Rota, planiraju postaviti još dva takva radara.

"Postavljanje ovih triju radara omogućit će dobivanje toliko traženih podataka za najavu olujnog nevremena i ekstremnih količina oborina na području Jadranskog mora i istočne obale Jadrana", tvrde iz DHMZ-a dodajući da temeljem ekološke studije koju je DHMZ dao izraditi za prijavu projekta navedeni radari nemaju utjecaja ni na floru i faunu ni na ljude.

Dogovorili se s Općinom koja ne postoji

No, kada je o dozvolama riječ, tu stvar počinje biti zanimljivija s obzirom na najave skore izgradnje."Za navedene radare u postupku je proces izdavanja lokacijskih dozvola, u koji je po propisima RH uključena lokalna uprava koja je dobila svu potrebnu dokumentaciju i izdaje uvjete građenja. Ovim procesom bit će službeno (ako već nije) obaviještena uprava Općine Kuna Pelješka i lokalno stanovništvo", kažu nam iz DHMZ-a.

No problem je u tome što u Županiji, barem za sada, to ne uspijevaju naći. A da bi stvar bila još zanimljivija na Pelješcu uopće ne postoji Općina Kuna Pelješka!? 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara