Mlada novozelandska premijerka oduševila svijet svojim vodstvom nakon napada

Mlada novozelandska premijerka oduševila svijet svojim vodstvom nakon napada
Screenshot: Global News

JACINDA ARDERN, 38-godišnja premijerka Novog Zelanda, našla se suočena s najvećim izazovom otkad je u listopadu 2017. preuzela tu funkciju. Nakon stravičnog terorističkog napada na pripadnike muslimanske manjine u petak, oči ove male pacifičke nacije, ali i svijeta, bile su uprte u nju. 

>> Na Novom Zelandu žele ograničiti pristup oružju. U Australiji vrše pretres kuća

A ono što su vidjeli i čuli ih je oduševilo, barem sudeći prema medijskim izvještajima i komentarima na društvenim mrežama. "Jacinda Ardern zrači vodstvom nakon pokolja u Christchurchu", piše Reuters. "Jacinda Ardern redefinira vodstvo u doba terora", piše portal Women in the World. "Jacinda Ardern je upravo potvrdila da je tipično 'ženstveno' ponašanje moćno", piše Sydney Morning Herald. "Jacinda Ardern i ožalošćeni okupili su se uz pjesmu", piše The London Times. 

Ardern na teror odgovorila mirno, suosjećajno i odlučno

Reuters tako piše da je novozelandska premijerka svojom mirnoćom i suosjećanjem u odgovoru na ubojstvo 50 muslimana od strane osumnjičenog rasista zapečatila reputaciju liderice čije su mladost i slava izazivale sumnje kod kritičara. Promptno je najgore masovno ubojstvo u vrijeme mira na Novom Zelandu nazvala terorizmom i pokušala ohrabriti naciju koja dosad uglavnom nije bila pogođena nasiljem i terorom koji je pogodio druge zemlje u posljednja dva desetljeća.

Dan nakon napada povela je višestranačku delegaciju u posjet obiteljima ubijenih i predstavnicima muslimanske zajednice. Noseći crnu maramu odnosno hidžab na glavi u znak poštovanja prema ožalošćenim muslimanima, zagrlila je članove obitelji, slušala ih i nudila utjehu. "Premijerka koja je došla s maramom, to je bilo bitno za nas", rekla je Dalia Mohamed. 

"Među najsvečanijim dužnostima nacionalnog lidera su utjeha unesrećenih i rad na zacjeljivanju podjela. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern susrela se s obiteljima onih koji su poginuli u terorističkom napadu u Christchurchu", napisao je analitičar CNN-a Josh Campbell na Twitteru.

No još bitnije, Ardern je odmah najavila politički odgovor na pokolj - strožu regulaciju vatrenog oružja, odnosno zabranu poluautomatskih pušaka poput onih koje je fašistički terorist Brenton Tarrant koristio. 

"Naši zakoni o oružju će  se promijeniti"

U govoru koji je posljednjih dana obišao svijet i postao viralan, Ardern je pokolj koji se dogodio u petak nazvala "jednim od najmračnijih dana za Novi Zeland", poručila "oni su mi" za žrtve, muslimanske imigrante i izbjeglice koji su se molili u dvjema napadnutim džamijama. U isto vrijeme je naglasila kako napadač nije jedan od "nas" te da je Novi Zeland "ponosna nacija od više od 200 etniciteta, 160 jezika, a u našoj raznolikosti dijelimo zajedničke vrijednosti" kao što je "suosjećanje". "Možda ste vi izabrali nas, ali mi potpuno odbacujemo i osuđujemo vas", dala je do znanja Ardern, u trenutku kad se još mislilo da je ovaj napad izvelo više terorista. 

Ardern je vrlo brzo rekla da se njena vlada načelno složila oko reforme zakona o oružju. "Namjeravam iznijeti dodatne detalje o ovim odlukama medijima i javnosti prije sjednice vlade sljedećeg ponedjeljka. Ovo ultimativno znači da ćemo unutar 10 dana od ovog užasnog čina terorizma imati najavljene reforme koje će, vjerujem, učiniti naše zajednice sigurnijima", rekla je Ardern. 

>> Velika Britanija je nakon pokolja u školi 1996. zabranila vatreno oružje. Nije više imala nijedan napad

Mnogi novinari i korisnici društvenih mreža ukazali su na upadljiv kontrast između brze i odlučne reakcije novozelandske vlade po pitanju kontrole oružja nakon ovog napada te mlake, neodlučne i pasivne reakcije američkih vlasti nakon niza sličnih masovnih ubojstava.

"Novozelandska premijerka Jacinda Ardern proglasila je da će zakoni o oružju biti promijenjeni nakon stravičnog masakra u Christchurchu. Za to vrijeme, u SAD-u, sve što imamo nakon svake masovne pucnjave su bezvrijedne misli i molitve od strane naših predstavnika", napisala je karikaturistica Washington Posta Ann Telnaes na Twitteru uz popratnu karikaturu.

Usto, kako je na istoj društvenoj mreži istaknula novinarka Washington Posta Jennifer Hassan, Ardern je "obećala pokriti troškove pogreba za svih 50 žrtava".

"Možemo li samo priznati, otvorenog srce i bistre glave, da je Jacinda Ardern napravila izvanredan posao predstavljajući našu naciju, našu bol i našu odlučnost. Svim srcem bih volio da nije morala, ali ponosan sam da jest", napisao je novozelandski novinar Eric Young.

Ardern se, inače, smatra dijelom novog vala mladih progresivnih državnih lidera poput francuskog Emmanuela Macrona i kanadskog Justina Trudeaua. Pažnju svjetske javnosti dosad je posebno zaokupila činjenica da je Ardern rodila za vrijeme svog premijerskog mandata, u lipnju 2018. Vratila se na posao nakon samo šest tjedana porodiljnog dopusta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara