Mlada surferica iz Meksika nestala u moru kod Brača. U tijeku je velika potraga

Mlada surferica iz Meksika nestala u moru kod Brača. U tijeku je velika potraga
Foto: FAH

POTRAGA za mladom surfericom nestalom u Bračkom kanalu nastavljena je jutros u 7 sati, nakon što je sinoć prekinuta jer je pao mrak.

Podsjetimo, jučer rano poslijepodne MRCC Rijeka pokrenuo je koordiniranu potražno-spasilačku akciju u splitskom akvatoriju za nestalom V. V. S., rođenom 1993., državljankom Meksika, nakon dojave hrvatskoga državljanina, voditelja surferske škole B.H., koja je organizirala surfanje u Bračkom kanalu.

Zadnji put je viđena 200 metara od bolske obale

Prije toga angažirana je splitska Lučka kapetanija, lučke ispostave Milna i Stari Grad, budući da je voditelj surferske škole najprije prijavio da su u opasnosti dva polaznika koje je vjetar na surferskim daskama nosio Bračkim kanalom prema otoku Hvaru. Nakon toga obalne radijske postaje pozvale su u pomoć i sve sudionike u pomorskom prometu u području potrage. Tome su se odazvali i članovi centra za ronjenje "Delfin", koji su vlastitim plovilom u 13:04 sati spasili dvojicu surfera iz mora, 1,5 milja od Bola te ih neozlijeđene iskrcali u Bolu.

Odmah nakon spašavanja dvojice surfera, u 13:10 sati voditelj te surferske škole preko Županijskoga dojavnog centra 112 u Splitu javio je MRCC u Rijeci da je nestala i polaznica njegove škole. Pokrenuta je široko koordinirana potražno-spasilačka akcija, no kako su u trenutku dojave na moru zavladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, u 15:30 sati MRCC Rijeka angažirao je potražni zrakoplov pilatus iz sastava Obalne straže Republike Hrvatske. Svim sudionicima u pomorskom prometu u području potrage poslana je obavijest o nestaloj osobi preko obalnih radijskih postaja.

Službenici splitske Lučke kapetanije na temelju izjave očevidaca izvijestili su kako je nestala surferica posljednji put viđena 200 metara od bolske obale, do koje je pokušala doplivati zbog čega je i pustila dasku, no nestala je uslijed jakog vjetra i visokoga mora.

Uočena surferska daska, ali ne i surferica

Pilot potražnog zrakoplova Obalne straže u 16:03 sati uočio je surfersku dasku tri nautičke milje jugozapadno od Bola, ali, nažalost, ne i nestalu surfericu.

U 16:56 sati zbog dodatnog pogoršanja vremena MRCC Rijeka privremeno je naredio prekid pomorskih traganja za nestalom surfericom, a nastavlja se i kopnena potraga u kojoj sudjeluju pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Splita te službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji pretražuju obalno područje od Dugog rata do rta Smočiguzica te sjevernu stranu otoka Hvara od uvale Žukova prema Travnoj. 

RAZVOJ SITUACIJE PRATITE NA INDEXU

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara