Mladen Bajić suspendirao postupak za izručenje Milivoja Ašnera

Foto: MUP

DRŽAVNO odvjetništvo RH odgovorilo je predstavnicima Margelovog instituta kako za sada ne postoje nove informacije oko toga da bi se Milivoj Ašner mogao iz Austrije izručiti Hrvatskoj.

"Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo policije, Odjel za međunarodnu policijsku suradnju, NCB Interpola Zagreb ne raspolaže novim podacima u vez s izručenjem Ašnera", navodi se u odgovoru DORH-a u kojem se dodaje kako je Interpol Austrije izvijestio Interpol Zagreb da je obavljeno liječničko vještačenje Milivoja Ašnera i to po stručnjacima iz treće zemlje te da je utvrđeno kako Ašner boluje od izraženog stupnja demencije.

"Upravo činjenica njegova lošeg zdravstvenog stanja da je uzrokom daljnje suspenzije ekstradicijskog postupka", navodi se odgovoru.

Podsjetimo, Ašner, 96-godišnji hrvatski državljaninu vrijeme II. svjetskog rata bio je šef ustaške policije u Požegi te je sudjelovao u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore. Zdravstvenu nesposobnost Ašnera za praćenje suđenja potvrdio je njemački zdravstveni stručnjak Norbert Nedopil kojeg je Austrija angažirala kao neovisnog stručnjaka koji je trebao procijeniti Ašnerovu sposobnost za suđenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara