Mladi SDP-a, LS-a i Zeleni 2003. prosvjedovali zbog odgode primjene odluke o ekološko-ribolovnoj zoni

DESETAK aktivista Foruma mladih SDP-a, Kluba mladih LS-a i Zelenih 2003. danas je prosvjedovalo pred Banskim dvorima, izražavajući nezadovoljstvo nedavnom odlukom o odgodi primjene ekološkoribolovne zone na Jadranu.

Prosvjednici drže da prošlotjedna saborska odluka o odgodi primjene zaštićene zone za zemlje EU ne štiti nacionalne interese - očuvanje prirodnih bogatstava i ljepota Jadrana.

U znak prosvjeda, aktivisti su pred zgradom Vlade napuhali gumeni bazen, u njega ulili vodu, postavili plastične brodiće sa zastavama Italije, Slovenije i EU, te ubacili mrtve ribice i motorno ulje. Izvijesili su i transparent na kojemu su, uz natpis "HDZ-ov ribološko-ekološki pojas", nacrtali mrtvačku glavu i riblju kost.

Na taj su način, tvrde, pokušali javnosti pokazati kako će izgledati hrvatski ribolovno-ekološki pojas ukoliko ga država ne zaštiti od neracionalne eksploatacije ribljeg fonda i nekontrolirane plovidbe tankera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da proglašenjem ribolovno-ekološke zone Hrvatska ne bi provrijedila dobrosusjedske odnose i ugrozila približavanje EU, napominjući da su pojedine zemlje također proglasile zaštićene pojaseve u cilju zaštite i očuvanja morskih bogatstava.

Mladi SDP-a i LS-a te Zeleni 2003. ističu da je, uz proglašenje zone, potrebno osigurati i odgovarajuću tehnološku opremljenost tog pojasa, kao i potreban broj ljudi koji će omogućiti djelovanje zone u interesu svih građana Hrvatske, posebno onih koji žive od ribolova.

"Želimo istaknuti licemjerstvo trenutne vladajuće većine predvođene HDZ-om, koja se, kao bivša opozicija, žestoko zalagala za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, ujedno optužujući tadašnju Vladu za izdaju nacionalnih interesa, a sada su izvršili nagli zaokret odgađajući primjenu zaštićene zone", stoji u zajedničkom priopćenju stranaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara