Mladi Slavonci dolaze kući vjenčati se kako bi plaćali manji porez u Njemačkoj

Mladi Slavonci dolaze kući vjenčati se kako bi plaćali manji porez u Njemačkoj
Ilustracija: 123rf

PROTEKLE subote u Đakovu su se održala četiri vjenčanja, što taj slavonski grad ne pamti dugi niz godina. Riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i posao potražili u inozemstvu, a kući su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali.

Kako su za Glas Slavonije rekli novopečeni bračni parovi, u inozemstvu je samački život prilično skup, pogotovo u smislu poreza i drugih davanja državi. Upravo iz tog razloga naši mladi parovi dolaze u Hrvatsku vjenčati se i tako si olakšati život u inozemstvu.

Vjenčanjem ulaze u drugu poreznu skupinu

"Odete li kao par u Njemačku, a da niste vjenčani, idete u, kako oni kažu, prvu grupu, dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha, u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani", rekla je za Glas Slavonije jedna žena iz okolice Đakova.

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura", kaže njegova majka. Mladi par je nov život i posao pronašao u okolici Pforzheima, grada kod Stuttgarta.

Druga strana priče

No ova priča ima i svoju drugu stranu, piše Glas Slavonije. Dok se jedni iz Njemačke dolaze kući vjenčati, drugi naši parovi dolaze kući samo da bi se - razveli.

Naime, razdvojenost je zbog rada u inozemstvu jednog bračnog partnera sve češći problem i razlog bračnom brodolomu. A u prošloj godini u đakovačkoj Stalnoj službi Općinskog suda u Osijeku bilo je 120 postupaka za razvod braka, dok je njihov broj samo u prva tri mjeseca ove godine bio 36.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara