Mladi solinski izumitelj pametne klupe dobio prestižnu europsku nagradu

Mladi solinski izumitelj pametne klupe dobio prestižnu europsku nagradu
Foto: Ivan Mrvoš/Facebook

IVAN Mrvoš, mladi poduzetnik iz Solina i izumitelj prve pametne klupe u Europi, dobio je sa svojom tvrtkom Include prestižnu nagradu britanske tvrtke Deloitte za "zvijezde u usponu". 

Radi se o posebnoj kategoriji u nagradi "Technology Fast 50 Central Europe", koja se na stranici Deloittea opisuje kao "program koji prepoznaje i profilira najbrže rastuće privatne ili javne tehnološke tvrtke u srednjoj Europi".

>> Veliko priznanje mladom izumitelju iz Solina: Ugledni MIT ga nominirao za prestižnu nagradu

A u kategoriju "Rising Stars" ulaze nove tvrtke koje "pokazuju sjajan potencijal, ali su previše nove da bi zadovoljile minimalni kriterij od četiri godine rada za glavnu Fast 50 kategoriju. 

"Jedno od najvećih postignuća naše tvrtke dosad"

Include je na svojoj Facebook stranici objavio vijest o dobitku nagrade: "Include - najbrže rastuće kompanija srednje Europe u kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50. Mi smo prva hrvatska kompanija koja je dobila u ovoj kategoriji, s rastom od 1950% u zadnje tri godine poslovnih operacija. 

2014. smo počeli sa skromnim inicijalnim kapitalom i velikom vizijom - izgraditi najveću kompaniju proizvodnje namještaja u ovom dijelu Europe. Četiri godine kasnije, s 35 visoko kvalificiranih zaposlenika i proizvodima koji su plasirani na 39 globalnih tržišta, možemo ponosno reći da je dobivanje nagrade Deloitte Rising Stars jedno od najvećih postignuća naše tvrtke dosad."

A nagradom se Mrvoš pohvalio i na svom osobnom Facebook profilu. 

Zahvalio se djevojci: "Zaslužna za ovu nagradu koliko i ja"

"Include - najbrže rastuća tvrtka srednje Europe u kategoriji Rising Stars po Deloitte technology fast 50 programu. Da, nosim odijelo. I naravno, Ona je tu... Zaslužna za ovu nagradu koliko i ja, s obzirom na to da me trpi svaki dan već skoro 3 godine", napisao je mladi Solinjanin uz fotografiju s dodjele nagrada na koju je došao s djevojkom.

22-godišnji Mrvoš osnovao je tvrtku Include Ltd. s vizijom stvaranja najsuvremenijeg urbanog namještaja za javne prostore, spajajući IoT rješenja i zelene tehnologije za izgradnju pametnih gradskih rješenja. Danas su pametne klupe Steora najnaprednije ulične klupe ikada dizajnirane te objedinjuju više komponenti: solarne ploče, besplatni bežični Wi-Fi, 15 senzora, USB i bežično punjenje, uličnu rasvjetu, sigurnosni nadzor i reklamnu platformu kako bi odgovorile na potrebe urbanih prostora.

Sedam hrvatskih tvrtki na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za 2018.

Na Deloittovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za 2018. je sedam hrvatskih tvrtki od kojih je najbolje, treće mjesto zauzela softverska tvrtka Q Software, dok je hrvatska tvrtka Include pobjednica u kategoriji "Zvijezde u usponu", izvijestili su u petak iz Deloittea. 

Riječ je o listi koju Deloitte sastavlja temeljem prijava tvrtki iz regije srednje Europe, pri čemu iz zagrebačkog ureda te konzultantske tvrtke ističu da se rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje ubrzava i dosegnula je novi rekord od 1.290 posto.

"To je treća godina za redom u kojoj je zabilježen prosječan rast veći od 1.000 posto, čime je otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodnih godina, ali i u prvi plan istaknuta održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u srednjoj Europi", navode iz Deloittea.

Na ljestvicu su uvrštene tvrtke iz deset zemalja, među kojima je osam tvrtki iz Hrvatske, od kojih sedam u kategoriji 50 najbrže rastućih te jedna u kategoriji Zvijezde u usponu.

U kategoriji 50 najbrže rastućih najbolje plasirana hrvatska tvrtka je Q Software, koja je na 3. mjestu s rastom od 3.894 posto, dok je na 10. mjestu Ars Futura s rastom od 914 posto. Na ljestvici su i Microblink na 14. mjestu s rastom 702 posto, Rimac Automobili na 36. mjestu s 361 posto, Infinum na 40. mjestu s 315 posto, Telum na 41. mjestu s 313 posto te Profico na 47. mjestu s rastom za 272 posto. 

Inače, tvrtki Profico to je drugi plasman na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobilima i Telumu treći uzastopni plasman, a iz Deloittea napominju kako se za Infinum može reći da su već legende natječaja sa svojim petim plasmanom u posljednjih šest godina.

Hrvatska tvrtka Include, koja se bavi proizvodnjom solarnih klupa, pobjednica je u kategoriji Zvijezde u usponu. To je ujedno i prva tvrtka iz Hrvatske pobjednica u toj kategoriji, a zabilježila je rast prihoda za 1.950 posto. U kategoriji Zvijezde u usponu su "mlade" tvrtke s potencijalom rasta, ali koje posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju 50 najbrže rastućih, za koje se ljestvica za ovu godinu temelji na analizi prihoda ostvarenih u razdoblju od 2014. do 2017. godine.

Prve dvije iz Češke

Prve dvije tvrtke na listi 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi dolaze iz Češke - prva je tvrtka specijalizirana za 3D printanje Prusa Research s rastom prihoda većim od 17.000 posto, a druga tvrtka za on-line rezervacije letova Kiwi.com s rastom većim od 14.000 posto. Te su dvije tvrtke na vrhu liste bile i lani - Kiwi.com je prošlogodišnji pobjednik, dok je Prusa Research bio treći. 

Na ovogodišnjoj je listi na četvrtom mjestu slovačka softverska tvrtka Slido, interaktivna platforma za sastanke i događanja s rastom od gotovo 3.000 posto, a peta opet češka tvrtka Pilulke, maloprodajna ljekarna s rastom od 1.681 posto.

Na ljestvici 50 najbrže rastućih tvrtki nalaze se tehnološke tvrtke iz 10 zemalja srednje Europe, među kojima ih je najviše - 18 iz Poljske, osam iz Litve, po sedam iz Hrvatske i Češke, tri iz Slovačke, po dvije iz Mađarske i Latvije te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunjske.

U skupini pet najvećih brzo rastućih velikih tvrtki ovogodišnja je pobjednica, i to drugu godinu za redom, češka tvrtka za maloprodaju modne odjeće i obuće putem interneta i fizičkih trgovina ZOOT, koja bilježi rast prihoda od 513 posto. S rasta prihoda od 415 posto slijedi ju poljska tvrtka za marketing i retargeting poslovanja RTB House, a na trećem mjestu je latvijska tvrtka Booking Group za on-line rent-a-car s 271 postotnim rastom prihoda.

Treći dobitnik godišnje nagrade za najdisruptivniju inovaciju (MDI - Most Disruptive Innovation) je litvanski Brolis Semiconductors, visoko inovativna tvrtka koja koristi naprednu infracrvenu fotonsku tehnologiju za razvijanje nove vrste senzora koji mogu obraditi kritična očitanja krvi bez probijanja kože.

Ove je godine pokrenuta i nagrada za društvenu inovaciju, namijenjena tvrtkama koje svojim proizvodima ili uslugama pridonose djelotvornom ostvarenju barem jednog UN-ova cilja održivog razvoja za 2030. (SDG-ovi). Prva dobitnica te nagrade je poljska tvrtka Saule Technologies, koja je razvila novu generaciju solarnih ploča, izrađenih od tanke, savitljive folije koju je moguće omotati oko zgrada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara