Mladić mora vratiti 81.000 kuna stipendije jer se nije zaposlio u svojoj županiji

Mladić mora vratiti 81.000 kuna stipendije jer se nije zaposlio u svojoj županiji

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

KAKO javlja Podravski.hr, stipendist Patrik iz Koprivnice mora županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore vratiti 81.000 kuna stipendije.

Taj iznos novca dobio je od HGK za vrijeme studiranja na zagrebačkom FER-u. Novac sada mora vratiti jer se nakon završetka studija zaposlio u Zagrebu, a ne Koprivničko-križevačkoj županiji.

Patrik pak tvrdi kako se nije ni mogao zaposliti u svojoj županiji jer natječaja za radno mjesto s njegovim kvalifikacijama nije niti bilo.  No, nepravomoćnom presudom, Općinski sud u Koprivnici presudio je kako Patrik mora HGK vratiti novac.

Stipendist kaže kako nije bilo potrebe za njegovim zanimanjem u toj županiji

Zaklada HGK za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja s Patrikom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine. Patrik je zauzvrat morao diplomirati u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije. Tvrdi kako zadnji uvjet nije mogao ispuniti jer nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto u toj županiji.

Patrik koji je diplomirao u srpnju 2014. godine zaposlen je u Zagrebu u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu od rujna te godine.

"Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor", izjavio je on na sudu.

Menadžerica: Nije se javio na natječaj


Menadžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala, Tanja Kancijan, navela je pak kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, i to svih smjerova s radnim iskustvom. Dodala je i kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, pa su zapošljavali i one bez radnog staža.

"Patrik se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor i psihologijsko testiranje za zaposlenje u Podravki", rekla je Kacijan.

U HGK naveli su kako su radnike tog profila tražile i druge tvrtke, a sud je zbog toga zaključio kako se ugovorom o stipendiranju Patrik doista obvezao zaposliti na području Koprivničko-križevačke županije, i to najmanje dvije godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju, ali to nije učinio.

Prema presudi prvostupanjskog suda, zakladi HGK u Koprivnici mora vratiti 81.000 kuna, plus kamate i sudske troškove, javlja Podravski.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara