MMF: Trgovinske napetosti prijetnja su rastu globalne ekonomije

MMF: Trgovinske napetosti prijetnja su rastu globalne ekonomije
Foto: EPA

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) upozorio je kako bi trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Europske unije mogle ugroziti globalni rast ekonomije. 

Odluka predsjednika SAD-a Trumpa o nametanju carina na uvoz iz Kine, Europske unije i sjevernoameričkih partnera izravno prijeti rastu svjetske ekonomije, upozorili su iz MMF-a. Politička nesigurnost u Europi sve je veća, posebice s problemima oko Brexita i ekonomskih uvjeta u Africi koji bi mogli uzrokovati novi val migracija u Europu. 

Iz MMF-a napominju kako je rast u zemljama razvijene ekonomije poput SAD-a i Kine zasad stabilan, ali je usporio te se do kraja 2018. godine očekuje smanjenje od 0,1 posto u odnosu na prethodna mjerenja u travnju. 

Američka financijska institucija upozorila je vlade kako bi nejednakost u prihodima i smanjenje rasta trebali biti prioritet. Financijsko tržište zasad je stabilno, no cijene imovina su pod rizikom naglih promjena ukoliko se rast ne nastavi. Sve to posebno ovisi o Federalnim rezervama SAD-a, s obzirom na to da centralna banka planira povećati kamatne stope. 

Rast cijena energetskih zaliha pomoći će izvoznicima, no naštetiti uvoznicima. Međunarodni monetarni fond nije direktno prognozirao što će se dogoditi kada SAD u studenom primijeni planirane sankcije za Iran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara