MMF poslao ozbiljno upozorenje Plenkovićevoj vladi

MMF poslao ozbiljno upozorenje Plenkovićevoj vladi
Foto: Getty/FaH
 
MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) pozvao je Hrvatsku da ubrza tempo strukturnih reformi kako bi poboljšala kompetitivnost i srednjoročne izglede za rast.
 
“Postoji potreba za više ambicija u reformama”, upozorio je šef misije MMF-a Kaled Sakr na kraju svog desetodnevnog posjeta u sklopu redovitih godišnjih konzultacija između MMF-a i zemalja članica.
 
Potrebna reforma skupe i neučinkovite javne administracije
 
MMF je poručio kako postoji potreba za reformom javne administracije kako bi ju se učinilo jeftinijom i učinkovitijom, poboljšanjem poduzetničke klimu, fleksibilizacijom radne regulative, učinkovitijim korištenjem preostale državne imovine te pojednostavljenjem i ubrzanjem sudskih  procesa, prenosi Reuters.
 
“Ako kritične reforme ne budu provedene, procjenjuje se da će rast usporiti u srednjem roku prema dva posto”, navodi se u zaključku MMF-ovog izvješća. 
 
Projekcija MMF-a za gospodarski rast Hrvatske je 3.1% za ovu godinu i 2.8% za 2018. “Rast uglavnom pokreću privatna potrošnja i turizam, ali (snažnije) investicije su također potrebne za snažniji rast”, rekao je Sakr.
 
MMF je ipak pohvalio nedavni fiskalni učinak Hrvatske, uz projekciju ovogodišnjeg proračunskog deficita na 0.9% BDP-a. Vlada je lani postavila za cilj deficit od 1.3%, ali otada je također objavila da očekuje kako će brojka biti manja od toga.
 
Smanjite proračunske rashode 
 
Za sljedeću godinu, MMF je dao okvirnu procjenu deficita od 0.8%, ali uz opasku da je potrebno više detalja kako bi mogao donijeti konačnu procjenu. Očekuje se da će Sabor izglasati proračun za sljedeću godinu krajem studenog ili početkom prosinca. 
 
Sakr je napomenuo kako naša zemlja već ima znatno porezno opterećenje te da bi se buduća fiskalna konsolidacija trebala fokusirati na smanjenje rashoda, na način da se smanji masa plaća i dugovi u zdravstvenom sustavu, pozabavi s gubicima u mirovinskom sustavu i bolje upravlja sustavom socijalne skrbi.
 
Reforme su krucijalne, ne samo zbog rasta
 
“Bilo kakvo smanjenje poreza mora zadržati jednaku razinu prihoda”, naglasio je MMF, uz preporuku uvođenja poreza na nekretnine kao moguće kompenzacije za sniženja poreza na dohodak ili na dodanu vrijednost (PDV) kojima bi se potakao rast.
 
MMF je ovom prilikom uputio ozbiljno upozorenje Hrvatskoj: reforme su krucijalne, ne samo za viši rast, već i za ublaživanje rizika i stvaranje fiskalnog manevarskog prostora u slučaju nove recesije u globalnom ili europskom gospodarstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara