MMF: Zbog krize izgubljeno 30 milijuna radnih mjesta, a još će se izgubiti 400 milijuna

Foto: AFP (Arhiva)

"SVIJET je zbog krize izgubio 30 milijuna radnih mjesta, a očekuje se da će u idućim godinama ta brojka narasti na 400 milijuna", crna je prognoza prvog čovjeka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna koju je izrekao na otvaranju međunarodnog foruma o ljudskom razvoju u marokanskom Agadiru.

Čelnik MMF-a, govoreći o globalnoj ekonomskoj krizi, dodao je kako bi zapošljavanje trebalo biti prioritet u sljedećem razdoblju, koji zapravo nema alternative. Strauss-Kahn slikovito je rekao kako bi zemlje morale napraviti tri koraka - prvi je zapošljavanje, drugi zapošljavanje, a treći bi bio zapošljavanje.

"Prioritet bi morala biti borba protiv nezaposlenosti", rekao je čelnik MMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o uzrocima krize, Strauss-Kahn smatra kako je financijski sektor značajna tema te da se mnogi slažu da je upravo ovaj sektor i izazvao globalnu ekonomsku krizu. Stoga je čelnik MMF-a apelirao na najrazvijenije zemlje da poprave stanje u financijskom sektoru. Naglasio je kako su šefovi država iz G20 već do sada jasno i glasno poručili građanima širom svijeta da će popraviti stanje u financijskom sektoru, no stvarnost je mnogo složenija.

"Najteži dio oko regulativa već je odrađen, no mora se učiniti još više u području međunarodne kontrole", rekao je Strauss-Kahn zaključujući kako možete imati najbolje regulative na svijetu, ali neće biti nikakve koristi ako se njihova provedba ne nadgleda.

Na forumu se moglo čuti i kako će se šefovi G20 na skorom sastanku u Južnoj Koreji raspravljati o rješavanju debalansa u svjetskoj ekonomiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara