MMF: Zemlje u razvoju gube utrku - rast će ovisiti o zapadnim gospodarstvima

 Foto:scx.hu

STRUČNJACI Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tvrde da će razvijene zemlje dati odlučujući doprinos budućem razvoju svjetskog gospodarstva, dok će se uloga brzo rastućih ekonomija smanjiti, prenosi londonski  Financial Times (FT).

List navodi, pozivajući se na " tajni izvještaj " MMF-a u koji je imao uvid, da ta međunarodna financijska organizacija ne smatra više da će Kina, Indija i druge brzorastuće ekonomije postati osnovni motor rasta globalnog gospodarstva.
 
U MMF-u su sada svi uvjereni da će glavni poticaji za globalni ekonomski rast dolaziti iz SAD i drugih najrazvijenijih zapadnih zemalja, u kojima se gospodarska ekspanzija sada ubrzava.
 
Financial Times piše da je navedeni izvještaj MMF  pripremljen za lidere Grupe 20 ekonomski najrazvijenijih država svijeta ( G20 ) koji će danas i sutra raspravljati u Sankt Peterburgu , o trenutnoj situaciji i perspektivama svjetskog gospodarstva.
 
Taj izvještaj bi, kako tvrdi FT, trebalo potaknuti lidere G20 na prihvaćanje hitnih mjera za svladavanje rizika uslijed usporavanja gospodarskog rasta u najsiromašnijim zemljama svijeta.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici G20 bi, međutim, mogli i odbaciti  analize MMF, ističe FT, uz napomenu da Fond u travnju ove godine nije mogao točno odrediti stanje svjetskog gospodarstva, iako je tada upozoravao da bi prestanak primjene stimulativnih mjera za poticanje ekonomskog rasta u razvijenim zemljama mogao izazvati veliku napetost na financijskim tržištima i rasprodaju valuta brzorastućih gospodarstava.
 
Tada je MMF savjetovao vlastima SAD smanjiti proračunsku potrošnju da ne bi previše opteretili gospodarstvo, dok sada tvrde da je potražnja privatnog sektora u Americi "dovoljno snažna ", bez obzira na ekonomski model koji primjenjuje administracija u Washingtonu.
 
MMF je i Velikoj Britaniji savjetovao da prvo smanjiti pretjeranu proračunsku potrošnju, a sada, procjenjujući da je taj mehanizam London prihvatio i dobro proveo, traži i od drugih zemalja da postupne na isti način, iako mnogi ekonomisti upozoravaju da se recepti koji su dobri za razvijene zemlje ne mogu jednostavno kopirati na manje uspješne, a pogotovu na jako problematične ekonomije.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara