Moderni samuraji riskiraju život u nuklearki: "Oni su kao samoubojice u ratu"

Foto: AFP

180 RADNIKA iz nuklearne elektrane Fukushima, koji riskiraju da ih pogodi eksplozija, požar ili "nevidljiv neprijatelj" radijacija, već su u Japanu proglašeni nacionalnim herojima.

Neki ih nazivaju "modernim samurajima", dok drugi smatraju da je ono što čine čisto samoubojstvo. "Ne znam niti jedan drugi način da to kažem, ali oni su kao samoubojice u ratu", kazao je profesor na Odjelu za radiologiju Sveučilišta u Tokiju Keiichi Nakagawa.

Najgori posao na svijetu

Maleni timovi još uvijek anonimnih tehničara ulaze na 10 do 15 minuta i pumpaju morsku vodu u pregrijane reaktore, nadziru ih i čiste ruševine koje su nastale u eksplozijama.

Svako duže zadržavanje značilo bi da su predugo izloženi radijaciji te predstavlja rizik za njihov život. Bore se i sa lošom opremom te nedostatkom struje. Eksplozija i požar ih može ubiti u jednom trenutku, dok bi ih dulje izlaganje radijaciji moglo ubijati godinama ili čak desetljećima. Vjerojatno najgori posao trenutno u svijetu je biti tehničar u mračnoj i pregrijanoj nuklearki Fukushima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara