Modriću će se zbog lažnog svjedočenja suditi u Zagrebu

Modriću će se zbog lažnog svjedočenja suditi u Zagrebu
Foto: Index

VRHOVNI sud prihvatio je zahtjev obrane Luke Modrića da mu se suđenje prebaci iz Osijeka u Zagreb, potvrđeno je Indexu s Vrhovnog suda. 

Suđenje najboljem nogometašu svijeta za davanje lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića tako će se voditi na Županijskom sudu u Zagreb, umjesto onom u Osijeku.

Tužiteljstvo je Modrića optužilo da je lagao u dijelu iskaza u kojem je spominjao podjelu svog transfera iz Dinama u Tottenham, odnosno kada je podjela 50:50 između njega i Dinama navodno dogovorena.

Modrić je prvo za vrijeme istrage izjavio kako je ta podjela dogovorena nakon što je prešao u Tottenham, a onda je na svjedočenju na glavnoj sudskoj raspravi govorio da se ne sjeća detalja, no da se ipak sve dogodilo ranije.

Modrićeve odvjetnice tražile da se suđenje prebaci jer je Zagreb bolje avionski povezan sa Španjolskom, sud udovoljio

Index je u posjedu odluke Vrhovnog suda u kojoj stoji da "se prihvaća prijedlog okrivljenog L. M. za prenošenje mjesne nadležnosti te se za vođenje kaznenog postupka koji se protiv njega vodi zbog kaznenog djela iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona, u povodu optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku od 2. ožujka 2018. određuje Općinski kazneni sud u Zagrebu".

Modrićeve odvjetnice zatražile su da se suđenje prebaci s obrazloženjem da je Zagreb avionski puno bolje povezan sa Španjolskom, gdje Modrić ima prebivalište. Također su navele da dvoje predloženih svjedoka također borave u Zagrebu, kao i stalna sudska vještakinja za rukopise, a kao argument su navele da i one žive u Zagrebu. Pored toga, u zahtjevu su napisale da namjeravaju predlagati svjedoke čije je prebivalište je također u Zagrebu zbog čega "se smatra da postoje razlozi ekonomičnosti koji opravdavaju prenošenje mjesne nadležnosti".

Sud je u rješenju kojim se njihov prijedlog proglašava osnovanim ustvrdio da okolnosti "opravdavaju zaključak da će se ovaj kazneni postupak očito lakše i uz manje troškova provesti pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, nego li pred Općinskim sudom u Osijeku". 

"Ovo tim više, jer se optužnica, osim naprijed navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja prileži spisu", dodaje se u odluci Vrhovnog suda. 

Mamić je, podsjetimo, u lipnju nepravomoćno osuđen na 6,6 godina zatvora za kriminal u Dinamu, a protiv Modrića je u ožujku podignuta optužnica za davanje lažnog iskaza. Smatralo se da je iskaz promijenio u Mamićevu korist.

Mamiću se sudi u Osijeku zbog njegovog poznanstva s troje utjecajnih sudaca Županijskog suda u Zagrebu. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara