"Mojsije" spašava Veneciju od poplava

NAKON gotovo 40 godina planiranja i rasprava, konačno je počela izgradnja mreže brana koja bi Veneciju trebala zaštititi od najvećeg neprijatelja poplava.

Na svečanosti kojoj je nazočio talijanski premijer Silvio Berlusconi, gradonačelnik Venecije postavio je kamen temeljac budućeg sustava podvodnih brana, za koje se stručnjaci nadaju da će zaštititi grad od najgorih vodenih razaranja.

Plan nazvan "Mojsije" predviđa gradnju 78 brana, širokih 20 i visokih 28 metara, koje će se postaviti na mjestu gdje se venecijanska laguna spaja s Jadranskim morem.

Evocirajući biblijskog junaka Mojsija, koji je razdijelio Crveno More, od projekta vrijednog 2.3 milijarde eura očekuje se da do 2011. godine zaustavi nadiranje mora u grad.

Stručnjaci tvrde da će "Mojsije" dodatno zaštititi grad od poplava uzrokovanih visokom plimom, no ističu da ipak neće biti dovoljan za potpunu sigurnost Venecije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ideja je da se normalne plime od oko 60 centimetara propuste u i izvan gradske lagune, kako bi se sačuvao složeni ekosustav i pročistile vode.

No, kada naiđu plime iznad 1.1 metra, brane se ispune zrakom i visoko izdignu, sprječavajući nadirućoj vodi Jadranskog mora da uđe i potopi povijesne trgove i palače.

Zaštitari okoliša protive se izgradnji sustava, tvrdeći da šteti ekosustavu lagune i da je preskup s obzirom da ne jamči potpunu zaštitu.

Stanovnici Venecije izdržali su brojne poplave od utemeljenja grada u 15. stoljeću. No, ona iz 1966. godine poplavila je i uništila kuće oko 5.000 stanovnika, pa su građani odlučili nešto poduzeti.

Tridesetsedam godina poslije, nakon brojnih prijedloga i protuprijedloga, "Mojsije" je vrlo blizu tome da postane spasonosno rješenje za grad i njegove stanovnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara