MOL kupuje udio u naftnom polju u Azerbejdžanu i u ključnom izvoznom naftovodu

MOL kupuje udio u naftnom polju u Azerbejdžanu i u ključnom izvoznom naftovodu
Foto: Wikimedia/Globetrotter19

MAĐARSKA energetska kompanija MOL objavila je da je postigla dogovor s američkim Chevronom o kupnji njegova udjela u velikom naftnom polju u Azerbajdžanu i u ključnom izvoznom naftovodu za 1,57 milijardi dolara.

MOL će prema postignutom dogovoru od Chevrona kupiti 9,57 posto udjela u polju Azeri-Chirag-Gunašli i 8,9 posto udjela u cjevovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan kojim se sirova nafta transportira do Mediterana, navodi se u priopćenju.

Polje Azeri-Chirag-Gunašli nalazi se u Kaspijskom jezeru, proteže se na preko 400 četvornih kilometara i obuhvaća šest proizvodnih platformi. Najveće je naftno polje u Azerbajdžanu, njime upravlja BP, uz prosječnu dnevnu proizvodnju u prošloj godini od 584 tisuće barela dnevno.

Ukupna je cijena transakcije 1,57 milijardi dolara, a podlijegat će korekcijama pri zaključenju, navodi se u priopćenju, uz napomenu da će je MOL financirati iz "raspoložive likvidnosti".

Transakciju moraju odobriti nadležne vlade i regulatorna tijela, a trebala bi biti zaključena do drugog tromjesečja iduće godine. Nakon dovršetka transakcije MOL će postati treći partner po veličini u polju Azeri-Chirag-Gunašli, dodaje se.

MOL će zahvaljujući novoj imovini povećati proizvodnju u idućim godinama za oko 20 tisuća barela dnevno, a "značajno" će povećati i dokazane i vjerojatne rezerve, ističu u mađarskoj kompaniji.

Do 2023. žele nastaviti proizvoditi 110 tisuća do 130 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno

Mađarska je kompanija u prezentaciji objavljenoj ove godine navela da do 2023. želi nastaviti proizvoditi 110 tisuća do 130 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno i povećati rezerve nafte i plina za 350 milijuna barela.

MOL-ove aktivnosti traganja i proizvodnje trenutno su fokusirane na Hrvatsku i matičnu Mađarsku na trenutno koje otpada oko 64 posto ukupne proizvodnje mađarske kompanije. Ostale MOL-ove proizvodne lokacije nalaze se u Sjevernom moru, Iraku i Rusiji, dodaje Reuters.

"Nakon zaključenja ove transakcije, oko pola naše proizvodnje dolazit će s lokacija izvan srednje i istočne Europe, što će nam pružiti zdravu ravnotežu", kazao je u priopćenju predsjednik i glavni izvršni direktor MOL grupe Zsolt Hernadi.

Nova će imovina nakon dovršetka transakcije pozitivno utjecati na EBITDA i na slobodni novčani tok grupe, napominju u MOL-u, ukazujući na niske troškove proizvodnje u polju Azeri-Chirag-Gunašli koje bi "ostvarivalo dobit i u okruženju znatno nižih cijena nafte".

"Sporazum nam osigurava dugovječnost i stabilnost", objasnio je u telefonskom razgovoru za Reuters MOL-ov izvršni potpredsjednik i čelnik odjela istraživanja i proizvodnje Berislav Gašo.

Mađarska će kompanija po njegovim riječima nastaviti tragati za mogućim akvizicijama, ali im se po njegovim riječima ne žuri. Sljedeći potezi neće biti tako veliki i ciljat će na očuvanje sposobnosti za generiranje gotovine, dodao je Gašo.

"Dragi su mi bareli, ali još su mi draži dolari", zaključio je MOL-ov čelnik u razgovoru za Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara