Monstrum koji je u Njemačkoj ubio 6-godišnjeg sina je tijekom krvavog pohoda bio uračunljiv

Monstrum koji je u Njemačkoj ubio 6-godišnjeg sina je tijekom krvavog pohoda bio uračunljiv
Foto: Facebook

41-godišnji Hrvat Dražen Dakić, koji je prošle godine ubio svog šestogodišnjeg sina i još dvije odrasle osobe prošle godine u njemačkom gradiću Villingendorfu, psihički je sposoban za to da kazneno odgovara za svoj čin. Tako je jučer svjedočio psihijatar na procesu koji se u Njemačkoj vodi protiv Dakića, javljaju njemački mediji.

Psihijatar Charalabos Salabasidis svjedočio je nekoliko sati na sudu u vezi Dakićeva psihičkog stanja, a njegove riječi otkrivaju razmjere monstruoznosti počinjenog djela. Stručnjak, koji je imao priliku razgovarati s Dakićem, naglasio je da je Dakić svoj krvavi pohod unaprijed planirao, da je tijekom cijelog događaja bio posve svjestan onoga što čini, te da je teško očekivati da će kod njega biti uspješna psihoterapija ili uzimanje lijekova za duševne bolesti.

Dakić isprva lagao psihijatru da nije ubio 6-godišnjeg sina

Svjedočenje stručnjaka bilo je naročito važno jer jedan članak njemačkog kaznenog zakona upućuje da se treba dosuditi manja kazna ako je počinitelj bio psihički neuračunljiv, što u Dakićevom slučaju nije bila stvar, a što je sada posve jasno.

Psihijatar Salabasidis na temelju više razgovora s Dakićem zaključio je da je dotični teški manipulator, koji odbija direktno odgovarati na pitanja, a za svoja djela krivi druge osobe. Opisao je Dakića kao osobu s antisocijalnim (tj. psihopatskim) i paranoidnim tendencijama, te odbacio tezu obrane kako je bivši Dakićev alkoholizam igrao ulogu u počinjenju zločina. “To što već četiri godine ne konzumira alkohol dokaz je da može upravljati svojim postupcima”, izjavio je psihijatar.

Dakić je na prvom razgovoru sa psihijatrom poricao da je ubio svojeg šestogodišnjeg sina, tvrdeći da je to učinio neki čovjek koji se pojavio na mjestu zločina i uzeo mu pištolj iz ruke. Kasnije je pak priznao da je lagao.

Brutalno trostruko ubojstvo kao kulminacija višegodišnjeg terora

Psihijatrovo svjedočenje pobilo je i tezu obrane da je Dakić poubijao troje ljudi u afektu, koju vode odvjetnici Fritz Döringer i Bernhard Mussgnug.

Podsjetimo, Dakić je prije devet mjeseci ubio 6-godišnjeg sina, 34-godišnjeg partnera bivše supruge i njezinu rođakinju u dobi od 29 godina. Njemački mediji javljali su nakon toga da je godinama bio nasilan, zbog čega je supruga pobjegla od njega te se skrivala. Majka i sin su se u malo mjesto od 3 i pol tisuće stanovnika, Villingendorf, doselili prije dva tjedna i u školi su zamolili da nikome ne otkrivaju njihovu novu adresu. Dakić je ipak saznao gdje žive, te je upao u njihovu kuću tijekom obiteljske proslave priređene za dječaka koji je krenuo u prvi razred osnovne škole. Dječakova majka, Dakićeva bivša supruga, čudom se uspjela spasiti i preživjeti.

Dakić je nakon toga bio nekoliko dana u bijegu, prije nego što ga je njemačka policija uhapsila.

Sutra se na suđenju Dakiću očekuju završne riječi tužitelja i obrane, a presuda će biti objavljena 26. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara