"Monstruozna obnova Jugoslavije me plaši, iako je najvjerojatnije neću dočekati"

JAKOV SEDLAR je prilikom gostovanja u "Nedjeljom u 2" branio tvrdnje iz svog dokumentarnog filma "Tuđman", o tome da je 90 % hrvatskih Srba rušilo Hrvatsku.

Ta se izjava odnosila na insert iz dokumentarnog filma u kojem se navodi da su Srbi "desetljećima sustavno naseljavani" sa ciljem da se pokori Hrvatska, odnosno kako je 1991. godine 90 % hrvatskih Srba diglo ruku na dotadašnje susjede.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića kako to nastoje pomiriti sa statističkim podacima o tome kako se u Hrvatskoj broj Srba tijekom Titove Jugoslavije smanjivao, odnosno da je na područjima pod oružanom pobunom živjelo tek 49 % hrvatskih Srba, Sedlar je odgovorio kako je u susretima s hrvatskim Srbima "uvijek osjećao" da oni ne vole hrvatsku državu.

Na pitanje da li se takve tvrdnje mogu shvatiti kao huškanje, Sedlar je odgovorio da nije huškač i da priželjkuje pomirenje Hrvata i Srba. Međutim, po mišljenju tvorca "Četveroreda", neke se stvari "moraju istjerati na čistac" inače će se užasi ponoviti. Sedlar smatra kako je neshvatljivo da se u Vukovaru uči povijest po dva različita programa, odnosno povijesna udžbenika koji različito tretiraju Domovinski rat.

"Monstruozna ideja" obnove Jugoslavije

Dio pitanja se, s obzirom na današnje obilježavanje Dana mladosti, odnosio i na Sedlarovo viđenje Titove Jugoslavije kao tamnice hrvatskog naroda kojom su dominirali Srbi, odnosno Tita kao negativne osobe. Sedlar je pri tome stavu ostao usprkos inserata iz vlastitog filma u kojem Tuđman o Titu iznosi pozitivne stavove.

Za film je rekao da je koštao 35.000 eura, te da je u njegovoj proizvodnji pomogao Zagrebački holding.

Dio pitanja se odnosio i na tvrdnje iz filma u kojima se žestoko kritizira suvremena hrvatska vlast. Sedlar je rekao kako se zbog popustljivosti današnjih političara boji obnove Jugoslavije, iako je "najvjerojatnije neće dočekati". Za obnovu Jugoslavije je rekao da je "monstruozna ideja" koju promovira Europa koja je "uvijek bila ovisna o užasima".

Iako je hrvatske vlastodršce nakon Tuđmana u filmu nazvao "slabima", te rekao kako se stidi zbog načina na koji se država odnosila prema Gotovini, odbio je izrijekom reći smatra li Sanadera odgovornim za to. Za Sedlara su u tom pitanju "svi odgovorni".

"Duhovni klošari"

Vezano uz scene filma, Sedlar se osvrnuo i na svoje kritičare, među kojima se spominju Miljenko Jergović, Boris Dežulović i Ivo Pukanić, a koje je nazvao "duhovnim klošarima". Optužio ih je da imaju negativan stav prema hrvatskoj državi, za razliku od "jednog Michaela Moorea koji je kritičan, ali nikada ne prestaje osjećati domoljublje prema Americi". Na izravno pitanje je rekao da je namjerno njihova imena "posudio" likovima negativaca u svojim filmovima.

Sedlar je također izjavio kako se pregovara sa Crkvom o tome da se snimi dokumentarni film čiji bi protagonist trebao biti vlč. Zlatko Sudac. Za pregovore je rekao da "nisu lagani", ali da se s druge strane "nalaze razumni ljudi".

Na navode kako je predmet poruge od strane domaćih filmskih kritičara, Sedlar navodi kako se u inozemstvu njegova djela, a pogotovo dokumentarni filmovi, cijene, te da je "Jeruzalemski sindrom" dobio posebnu nagradu na venecijanskom festivalu.

R.R.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara