Monumentalna odluka meksičkog vrhovnog suda: Pušenje trave je temeljno ljudsko pravo

Monumentalna odluka meksičkog vrhovnog suda: Pušenje trave je temeljno ljudsko pravo

Foto: 123rf

S 4 GLASA ZA i jednim protiv, meksički vrhovni sud je u srijedu ocijenio da posjedovanje i korištenje marihuane predstavlja temeljno ljudsko pravo. Odluka donesena na temelju žalbe u specifičnom slučaju povezanom s četvoricom aktivista zakonodavcima otvara širok put prema legalizaciji kanabisa u Meksiku, piše Washington Post.

> Meksički vrhovni sud odlučuje o legalizaciji marihuane

"To je uistinu monumentalan slučaj," rekla je Hannah Hetzer iz Drug Policy Alliance, grupe koja traži reformu politike o marihuani. "Spor je vođen s argumentima o ljudskim pravima, što je neobično, a radi se o Meksiku, epicentru koji trpi neke od najgorih posljedica rata protiv droge".

> Od potpune legalizacije marihuane možemo samo profitirati, potpišite i vi peticiju

Postupak su pokrenula četiri člana meksičke grupe koja zagovara "odgovornu i tolerantnu upotrebu" marihuane (Mexicans United for Responsible and Tolerant Consumption) čiji akronim na španjolskom jeziku glasi SMART (eng. pametan). Grupa je utemeljena s osnovnim ciljem da izazove postojeći status quo i zakone u Meksiku, a njeni članovi od 2013. godine podnose zahtjeve da se pravo na uzgajanje, posjedovanje i korištenje marihuane prepozna zakonom.

Pravo na samoodređenje    

SMART je posegnuo za konceptom o "pravu na slobodni razvoj osobnosti pojedinca" koje je prepoznato u meksičkom ustavu. U suštini, ono podrazumijeva nešto poput prava na samoodređenje. Primjerice, država ne može građaninu zabraniti brzu ili lošu hranu, čak i ako to ugrožava njegovo zdravlje. Dok god ne štetite drugima, imate pravo na svoju autonomiju, pojašnjava WP.

Zbog naravi meksičkog sudstva odluka je odmah primjenjiva samo na aktiviste koji su zatražili svoje temeljno pravo, a da bi postala pravovaljana na državnoj razini, mora se donijeti u još najmanje četiri individualna slučaja. U Meksiku su na naveden način usvojeni i drugi zakoni, među kojima je najistaknutiji onaj o legalizaciji istospolnog braka ranije ove godine.    

Washington Post piše kako je riječ o možda prvoj deklaraciji da korištenje marihuane predstavlja temeljno ljudsko pravo i nagađa da bi ona mogla snažno odjeknuti diljem Latinske Amerike gdje vlada snažan poriv prema legalizaciji droga, uključujući kokain.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara