Moody´s i Fitch Ratings neće smanjiti kreditni rejting SAD-u, čeka se stajalište najstrožeg S&P-a

Moody´s i Fitch Ratings neće smanjiti kreditni rejting SAD-u, čeka se stajalište najstrožeg S&P-a

Ilustracija: Index

DVIJE ključne kreditne agencije odlučile su SAD-u ostaviti kreditni rejting AAA.

Gotovo je: Obama potpisao i dogovor o povišenju limita zaduživanja pretvorio u zakon

Moody's Investors Service i Fitch Ratings zasad su SAD-u ostavili najvišu ocjenu, ali s napomenom da su dodatna smanjenja deficita nužna kako bi vlada dovela financije i održala željeni rejtnig.

S obzirom na to, Moody's SAD-u daje negativne izglede, što znači da predviđa kako je smanjenje kreditnog rejtinga moguće u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Fitch je obećao donijeti detaljniji zaključak do kraja mjeseca, ali nije spominjao negativne izglede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitori sada čekaju treću važnu kreditnu agenciju Standard & Poor's. Ta je agencija imala najoštriji pristup američkoj krizi s podizanjem limita za zaduživanje, najavljujući da će od sredine listopada SAD-u smanjiti rejting ukoliko američki zakonodavci ne donesu učinkoviti plan za smanjenje deficita.

Planom koji je izglasan u Kongresu i kojega je jučer potpisao američki predsjednik Barack Obama trebalo bi se uštedjeti 2,1 bilijuna dolara u sljedećih deset godina, što je gotovo polovica svote od one koju je S&P propisao kako SAD-u ne bi smanjio rejting.

"Ako se budu držali svoje najave, smanjit će rejtnig, ali vjerujem da su pod ogromnim pritiskom da to ne učine", komentirao je jedan od čelnika PIMCO-a (Pacific Investment Management Company) Mohamed El-Erian za Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara