MORH: Brod "Šolta" HRM-a nije uplovio u Savudrijsku valu

MINISTARSTVO obrane Republike Hrvatske odbacilo je danas kao neutemeljenu tvrdnju slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla da je ophodni brod "Šolta" Hrvatske ratne mornarice (HRM) jučer uplovio u Savudrijsku valu, te je istaknulo da to plovilo HRMa, obavljajući nadzori i zaštitu hrvatskog teritorijalnog mora u akvatoriju zapadne Istre, "nije ulazilo u područje Savudrijske vale".

"Ophodni brod Šolta HRM-a i helikopter Mi-8 MTV obavili su jučer združenu zadaću pretraživanja i identifikacije plovila u akvatoriju zapadne Istre, s težištem u području Poreč-Umag, a u sklopu zadaće nadzora i zaštite teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog područja Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.

Provodile su se redovite zadaće u sklopu provedbe koordinacije između ministarstava, te su se na "Šolti" nalazili djelatnici policije, lučke kapetanije i carine.

Kako se naglašava u hrvatskom Ministarstvu obrane, "plovilo nije ulazilo u područje Savudrijske".

Također se napominje da se brod "Šolta" nalazio na rutinskoj kontroli nazočnosti plovila u ekološko-ribolovnom pojasu, a nadzor provedbe pojasa provodi se na cijelom području Hrvatskog dijela Jadrana.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl sinoć je u razgovoru za Televiziju Slovenije ustvrdio da je hrvatski ratni brod ulovio u Piranski zaljev, odnosno Savudrijski valu, te da je to "nedopustiv čin i incident".

Vajgl je najavio da će o tome obavijestiti europske ministre vanjskih polsova na sastanku koji će se u ponedjeljak održati u Luksemburgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara