MORH i Krstičević komentirali fijasko s avionima. Ništa ne demantiraju

MORH i Krstičević komentirali fijasko s avionima. Ništa ne demantiraju
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

JUČER navečer američki portal Axios objavio je da Sjedinjene Američke Države blokiraju Hrvatskoj kupovinu rabljenih izraelskih aviona, pozivajući se na visoke izvore iz izraelske vlade.

Podsjetimo, Hrvatska je od Izraela trebala kupiti 12 aviona F-16 iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tijekom godina napravili brojne promjene.

MORH nije demantirao navode

Oglasili su se ministar obrane Damir Krstičević i njegovo ministarstvo.

"Vezano za medijske napise pod naslovom 'SAD blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj' i slično, u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Ministarstvo obrane RH nije dobilo službene informacije o tome, a kada će ih dobiti, o istom ćemo upoznati javnost.

Sjedinjene Američke Države su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski višenamjenski borbeni avion F-16. 

Država Izrael se u ponudi pismeno obvezala da će Hrvatskoj isporučiti avione F-16 sa NATO kompatibilnom opremom te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača. Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael.

U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane", stoji u priopćenju MORH-a.

Krstičević: Nismo dobili službenu obavijest

"Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je danas Krstičević.

"Činjenica je da je vlada SAD-a dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovu tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova i proces je bio zakonit i transparentan", dodao je ministar obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara