MORH o ukidanju HHMS-a: Nema razloga za zabrinutost, vojni helikopteri i dalje pomažu

MORH o ukidanju HHMS-a: Nema razloga za zabrinutost, vojni helikopteri i dalje pomažu

Foto: FAH

POVODOM ukidanja Hitne helikopterske medicinske službe, kojoj je 9.1. istekao četveromjsečni pilot projekt, priopćenjem su se oglasili iz MORH-a. Iz Ministarstva obrane poručuju kako razloga za zabrinutost nema te kako će hitne prijevoze i dalje obavljati helikopteri MORH-a.

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) tako su tijekom vikenda, od petka 8. siječnja u popodnevnim satima do nedjelje, 10. siječnja 2016., bile angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja troje pacijenata do Kliničkog bolničkog centra (KBC-a) Split.

Tako je helikopterom Mi-8 MTV u petak u večernjim satima hitnim letom s otoka Korčule prevezena pacijentica, dok su u subotu i nedjelju zbrinuti pacijenti s otoka Hvara i iz Orebića na poluotoku Pelješcu.
 
Hitni medicinski letovi vojnim helikopterima kontinuirano se provode od 1993. godine, a helikopterske posade HRZ i PZO-a u stalnom su 24-satnom dežurstvu u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, te će kao što je to bilo i do sada, obavljati hitni medicinski prijevoz sukladno zahtjevima koje uputi Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Ministarstvo obrane naglašava da su vojni helikopteri i tijekom trajanja pilot projekta Hitne helikopterske medicinske službe obavljali medicinske letove i to najčešće noću i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
Prema riječima zapovjednika Eskadrile transportnih helikoptera bojnika Ante Siniše Kozine, ništa bitno nije se promijenilo niti od 9. siječnja ove godine, kada je završen pilot projekt Ministarstva zdravlja.

"Nema razloga za zabrinutost"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Želim naglasiti kako nema razloga za zabrinutost jer posade HRZ i PZO-a nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina. Cijelo ovo vrijeme imali smo spremnu posadu za polijetanjem u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću, no bilo je intervencija koje smo imali i danju kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje i danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima“, istaknuo je bojnik Kozina.

Tijekom 2015. godine helikopterske posade HRZ i PZO-a imale su ukupno 464 medicinske intervencije kojima su prevezli 510 pacijenata i više od 1 000 osoba iz pratećeg osoblja (liječnički timovi, obitelji stradalih, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, itd.) te ostvarili preko 520 sati leta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara