MORH-ov Kiowa nije imao opremu za more, za rizik znaju već četiri godine

MORH-ov Kiowa nije imao opremu za more, za rizik znaju već četiri godine
Foto: Index/Wikipedia

KOD ZLARINA se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior. Nesreća se dogodila na moru. Kako doznajemo, ovaj vojni helikopter nije imao tzv. floating equipment, odnosno opremu za slijetanje i plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard. Riječ je o tzv. skijama, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri. Kako doznaje Index, Ministarstvo obrane nikad ih nije kupilo iako su bile naručene. 

Za sada nema službene potvrde MORH-a. Oni će prve informacije o ovoj tragediji dati na konferenciji za novinare u 14:30, koju ćete moći pratiti uživo na Indexu.

Znali su za rizik leta iznad mora 

Naime, helikopter Kiowa koji smo nabavili od SAD-a je jednomotorac, isti takvi helikopteri, samo civilni, ne bi smjeli voziti iznad vodene površine, odnosno mora. Vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org sjeća se kako se upravo to pitanje potegnulo 2016. godine. 

"Upravo smo o tome raspravljali, o stupnjevima rizika jer se radi o lakom jednomotorcu. Tada je iz MORH-a rečeno da je apsolutno pogrešno razmatrati vojnu sposobnost u kontekstu civilnih propisa. Isto tako, rečeno je da ne treba miješati civilne i vojne standarde, norme i propise", govori nam Tabak dodajući da vojska razmatra rizik prije svakog djelovanja jer vojni piloti imaju drugačiji posao od civilnih. 

Križanec prije četiri godine o riziku leta iznad mora

U razgovoru za Obris aktualni zapovjednik HRZ-a, general Michael Križanec, govorio je o nabavi helikoptera. Razgovor je iz 2016. godine, a tada mu je postavljeno pitanje o rizicima, uz pojašnjenje da je riječ o jednomotornom helikopteru i da bi moglo biti problema s letovima iznad mora.

"Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja", rekao je tada Križanec dodajući da razumije da netko tko komercijalno vozi putnike mora imati dva motora i nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu. 

"To mi je jasno, ali mi radimo drugačiji posao koji uključuje i zahtjevnije zadaće", rekao je na kraju Križanec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara