MOSKVA OSUĐUJE "NEPRIJATELJSKE" POSTUPKE LONDONA

Rusija je u srijedu osudila britansko davanje političkog azila milijarderu u egzilu i protivniku Kremlja Borisu Berezovskom kao i otezanje procedure izručenja čečenskog izaslanika Ahmeda Zakajeva nazvavši to "neprijateljskim" djelima.

"Ne možemo drugačije nazvati te poteze nego neprijateljskim i suprotnim logici pozitivnog razvoja odnosa između naše dvije zemlje posljednjih godina", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Otvorena zaštita Borisa Berezovskog i njegovog partnera Jurija Dubova na britanskom teritoriju, kao i otezanje procedure izručenja Ahmeda Zakajeva, optuženog po 13 članaka Kaznenog zakona Ruske Federacije, posebice za terorizam i ubojstva s predumišljajem, samo mogu štetiti rusko-britanskom partnerstvu", dodaje ministarstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berezovski, koji živi u egzilu u Britaniji od listopada 2001., bio je blizak Kremlju u vrijeme Borisa Jeljcina, da bi kasnije došao u sukob s Vladimirom Putinom nakon njegova dolaska na vlast u ožujku 2000. godine. Berezovskoga i njegova pomoćnika Dubova službena Moskva optužuje za prevare i pronevjere koji su navodno inspirirani političkim motivima.

Ahmed Zakajev, izaslanik bivšeg pobunjeničkog čečenskog predsjednika Aslana Mashadova, uhićen je u Londonu u prosincu 2002. na temelju međunarodnog uhidbenog naloga kojeg je pokrenula Rusija, optužujući ga za terorizam. Zakajev je na slobodi uz jamstvo britanske glumice Vanesse Redgrave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara