Most: Ekonomska stagnacija posljedica je kupljene vladajuće većine

Most: Ekonomska stagnacija posljedica je kupljene vladajuće većine
Foto: Hina

EKONOMSKA stagnacija Hrvatske izravna je posljedica kupljene vladajuće većine, poručili su iz Mosta nezavisnih lista koji poziva vladajuće da, žele li da Hrvatska uđe u top 30 zemalja na Doing Business ljestvici, prihvate Mostove prijedloge, među kojima je najvažnija reforma javne uprave.

"Od 2017. godine Hrvatska je na Doing Business ljestvici pala s 43. na 58 mjesto. Hrvatska iznimno sporo raste dok sve države u okruženju rastu puno brže. Problem izdavanja građevinskih dozvola u Zagrebu jedan je od razloga tako slabog plasmana na ljestvici. Također, tu je i problem HEP-a, odnosno problem 50 posto viših troškova za priključke nego u drugim tranzicijskim zemljama", rekao je voditelj ekonomskog savjeta Mosta Vedran Jerković.

Pozivao je pritom premijera Andreja Plenkovića da o tome porazgovara sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i partnerima iz HNS-a.

Mostovci su uvjereni kako je ekonomsko stagniranje Hrvatske izravna posljedica kupljene vladajuće većine i podsjećaju da su vladajućima ostavili gotov akcijski plan za javnu upravu, kao i 887 milijuna kuna sredstava EU fondova.

"Zašto to ne provodite u djelo? Zašto ne kažete javnosti koliko ste do sada povukli sredstava? Doing Business ljestvica za 2019. predviđa još goru situaciju za Hrvatsku. Što gospodin Plenković kaže na to? Koje će biti njegovo opravdanje", pitao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Plenkoviću je cilj bio da Hrvatska uđe u top 30, a ona nazaduje"

"Plenković je kao cilj njegove vlade najavio ulazak Hrvatske u top 30 zemalja na Doing Business ljestvici, a Hrvatska nazaduje. Vlada ne razumije što znači riječ reforma. Pozivam vladajuće, ako žele da Hrvatska zaista uđe u top 30, da prihvate prijedloge Mosta", poručio je Petrov.

Osim reforme javne uprave, Most predlaže odustajanje od ideje o minimalnoj osnovici za doprinose za direktore i članove društva, donošenje zakona o poduzetnicima početnicima i start up-ovima te preispitivanje oporezivanja dobiti, što je klasičan primjer dvostrukog oporezivanja.

"Najveći problem Hrvatske je glomazan javni aparat, za koji godišnje izdvajamo gotovo 28 milijardi kuna. Problem je i velik broj procedura i broj koraka u procedurama, kao i neuređenost javnih registara", rekla je saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić.

"Predlažemo umrežavanje javnih registara i smanjenje broja procedura, kao i novi zakon o teritorijalnom preustroju. Dok ne riješimo problem javne uprave, Hrvatska će bilježiti ovako slabe rezultate na svim ljestvicama", kaže Čikotić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara