Mostar i dalje bez gradonačelnika

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

POLITIČKA kriza u gradu na Neretvi se nastavlja jer ni nakon 16. pokušaja nije izabran novi gradonačelnik. Kriza je započela nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora. Danas održana sjednica Gradskog vijeća je prekinuta nakon samo tridesetak minuta rasprave, a da se o novome gradonačelniku nije ni glasovalo. Naime, stranački klubovi su bili suglasni da je besmisleno provoditi glasovanje kad međustranačkoga dogovora i dalje nema. Prema riječima predsjednika Gradskoga vijeća Mostara, Danijela Vidovića, "na lokalnom nivou je nemoguće postići politički dogovor".

Tajno glasovanje jedino rješenje?

Predsjednik kluba SAD Faruk Ćupina je predložio tajno glasovanje, jer smatra da bi to moglo biti jedino moguće rješenje, prenose bosanskohercegovački mediji.

"Politički lideri i političke stranke, zato što nemaju povjerenje u svoje vijećnike, inzistiraju na javnom glasovanju da bi mogli vidjeti tko je za koga glasovao. Kod tajnog glasovanja ne može biti pritiska i ucjena, a svi znamo u kakvom gradu i okruženju živimo“, kazao je Ćupina.

Grad bez gradonačelnika i proračuna

Već i uoči sjednice dovodilo se u pitanje opravdanje njenog održavanja budući da do sporazuma između bošnjačkog i hrvatskog bloka nije došlo. Bošnjački kandidat za gradonačelnika Suad Hasandedić je optužio hrvatsku stranu da kupuje vrijeme i time želi prebaciti pritisak javnosti na Bošnjake.

Gotovo 11 mjeseci nakon izbora, u Mostaru još uvijek nije izabran gradonačelnik niti je usvojen proračun za 2009. godinu. Niti jedna politička opcija ne može osigurati potrebnu većinu u Vijeću da bi izabrali svoga kandidata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara