Mostar: Međunarodne organizacije o preustroju grada

MEĐUNARODNE organizacije koje djeluju na mostarskom području danas su javno poduprle imenovanje devetočlanog višenacionalnog povjerenstva zaduženog za izradu novoga Statuta grada Mostara radi preustroja grada.

To je povjerenstvo imenovalo Gradsko vijeće Mostara a na poticaj visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna.

Utemeljenje ovog povjerenstva uslijedilo je nakon višemjesečnih nesporazuma lokalnih dužnosnika HDZ BiH i SDA o budućem ustroju Mostara.

Daytonskim sporazumom Mostar je ustrojen od tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine. Početkom ove godine HDZ BiH je predložio ukidanje šest i formiranje jedne gradske općine što bi,po mišljenju te stranke, smanjilo troškove administracije, ubrzalo povratak izbjeglica i normaliziranje stanja u Gradu.

Takvom prijedlogu suprotstavila se SDA tumačeći kako bi se njegovom realizacijom omogućio "prodor Hrvata u bošnjački teritorij" čime bi, po shvaćanju SDA, Bošnjaci u Mostaru bili u podređenom položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornica mostarskog područnog ureda visokog predstavnika (OHR) danas je pozvala novoimenovano povjerenstvo da prijedlog preustroja Mostara sačini u roku tri iduća mjeseca.

Po mnogim mišljenjima formiranje ovog povjerenstva će pogodovati tome da se iznađe kompromisno rješenje između suprotstavljajućih prijedloga HDZ-a BiH i SDA o novom ustroju Mostara.

Eventualna promjena sadašnjeg ustroja Mostara sastavljenog od šest općina bio bi prvi slučaj dogovorene izmjene neke od odredbi Daytonskog sporazuma.

(Hina) gp sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara