Mostar: Počelo suđenje za ratni zločin

U ŽUPANIJSKOM hercegovačkoneretvanskom sudu u Mostaru danas je počelo suđenje Dragi Palameti kojeg optužnica tereti za ratni zločin protiv bošnjačkog pučanstva na području općine Stolac u vrijeme hrvatskobošnjačkih sukoba 1993. godine, odnosno za kršenje Ženevske konvencije o pravilima ratovanja.

Optužnica tereti Palametu da je zajedno sa pripadnicima HVO u vrijeme rata između Armije BiH i HVO sudjelovao u protjerivanju muslimana sa područja stolačke općine.

U optužnici se također navodi da je Palmeta sa pripadnicima HVO u akcijama etničkog čišćenja na stolačkom području uhitio skupinu Bošnjaka pripadnika HVO, odveo ih kamionom u logor Dretelj kod Čapljine gdje su, kako se napominje, bili maltretirani i fizički zlostavljani. Optužnica tereti Palmetu i da je s drugim pripadnicima HVO uhićivao više skupina Bošnjaka civila na stolačkom području i odvodio ih u logore Gabela i Dretelj kod Čapljine gdje su, prema navodima optužnice, bili maltretirani i fizički zlostavljani.

Palameta je odbacio navode iz optužnice rekavši kako se ne osjeća krivim. Palameta tvrdi kako za vrijeme rata nikada nikoga nije maltretirao niti fizički zlostavljao. Palameta je rekao kako je Haškom tribunalu dostavljen spis u kojem se, po njegovu tumačenju, pogrešno navodi da je on bio zapovjednik Specijalne postrojbe HVO u Stocu. Palameta za sebe tvrdi da je u HVO-u bio vozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je najavio kako će se u nastavku sudskog procesa, koje je zakazano za 28. svibnja ove godine, braniti šutnjom.

Ovo suđenje Palameti u Mostaru odobrio je Međunarodni sud za ratne zločine iz Haaga.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara