Mostar: Sastanak gospodarstvenika BiH, RH i SCG

PREDSTAVNICI Gospodarskih komora iz BiH, Hrvatske, te državne zajednice Srbije i Crne Gore sastali su se u četvrtak u Mostaru kako bi razmotrili pripreme za bescarinsko poslovanje između tri zemlje koje stupa na snagu 1. siječnja 2004. godine, a na temelju prije potpisanih međusobnih ugovora o slobodnoj trgovini.

Zaključeno je da se od vlada i parlamenata triju zemalja zatraži donošenje ujednačenih zakona koji bi jamčili uvoz i izvoz kvalitetne hrane radi sprječavanja eventualnih zaraza. Također je zaključeno kako je nužno žurno uspostaviti posebne granične prijelaze za prijevoz mesnih prerađevina, odnosno robe životinjskog porijekla, hrane, nafte i lijekova. Naglašena je i potreba poticanja zajedničkog nastupa gospodarstava iz te tri zemlje na trećim tržištima.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Jozo Baraić je rekao kako će se u BiH trebati žurno uspostaviti mreža laboratorija za ispitivanje hrane, te da je u BiH potrebno utemeljiti jedinstveni sustav veterinarske inspekcije što do sada nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gospodarski dužnosnici iz BiH su u diskusijama isticali kako postoji nerazmjer robnonovčane razmjene (uvoza i izvoza) između BiH i susjednih zemalja na štetu BiH. Predstavnici Gospodarskih komora iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore su to potvrdili ali i dodali kako se u posljednjih godinu dana taj nerazmjer na štetu BiH smanjuje.

Predsjednica Gospodarske komore Splitsko-dalmatinske županije Jadranka Radovanić rekla je kako se promjena vlasti u Hrvatskoj neće odraziti na gospodarsku suradnju s BiH. Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Ratko Maričić je današnji skup ocijenio veoma značajnim rekavši kako će to pridonijeti povezivanju gospodarstva triju susjednih zemalja. Veleposlanik Srbije i Crne Gore u BiH Stanoje Vukičević se zauzeo za, kako se izrazio, pronalaženje viših oblika međusobne suradnje triju zemalja.

Današnji skup gospodarstvenika iz BiH, Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Mostaru je prvi do sada organiziran takav skup, a održan je, kako je rečeno, u sklopu Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara