Mostar: Suđenje Topaloviću

PRVOG dana suđenja Muameru Topaloviću, optuženom za trostruko ubojstvo članova hrvatske obitelji Anđelić na Badnjak prošle godine u Kostajnici pokraj Konjica, više je puta danas u sudnici ponovio kako ga je na takav postupak potaknuo neki nepoznati nagon, te da se nije mogao kontrolirati ispalivši jedanaest metaka u žrtve.

Topalović je u mostarskoj sudnici uporno ponavljao kako mu namjera nije bila ubiti Hrvate već zastrašiti ih i skrenuti pozornost javnosti na, kako je rekao, nepravdu koja se čini muslimanima diljem svijeta i u BiH.

Topalović je rekao kako se za pohod na kuću Anđelić odlučio nakon što je ispred nje vidio okićenu božićnu jelku, te je znao da tu žive Hrvati, a ne prognani muslimani. On tvrdi kako je pri upadu u kuću Anđelića prije ubojstva više puta pozivao nazočne da budu mirni i da im se ništa neće dogoditi.

Također je priznao da su zastrašeni Anđelići zvali policiju u pomoć. Objasnio je kako je pušku kojom je počinio trostruko ubojstvo kupio od jednog Roma u susjednom selu kod Konjica. Topalović je također rekao da u prvim razgovorima s policijom nakon ubojstva nije želio priznati to ubojstvo, ali se naknadno odlučio za priznanje. Podsjetio je kako mu je 1997. umro stric od posljedica, kako je rekao, zlostavljanja u hrvatskim logorima.

Na traženje sudaca Topalović je potvrdio kako je prije proveo nekoliko godina u zatvoru u Srbiji, odakle se vratio u siječnju 2002. te da je u srbijanskim zatvorima zlostavljan. ´Otišao sam naoružan u Srbiju jer sam htio u Beogradu ubiti Slobodana Miloševića´, kazao je Topalović.

Topalović je više puta ponovio da mu je žao što je ubio nevine Hrvate, te da zbog toga osjeća grižnju savjesti.

Prvog dana suđenja kao svjedok saslušana je Ruža Anđelić, supruga ubijenog Anđelka i majka dvije ubijene kćeri Mare i Zorice. Također je kao svjedok danas saslušan i najbliži susjed obitelji Anđelić u Kostajnici kod Konjica Vinko Stojanović.

Glavna rasprava nastavlja se sutra, kad će, kako je službeno najavljeno, biti saslušan i vještak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara